Τα τελευταία χρόνια χιλιάδες memes έχουν κατακλύσει το διαδίκτυο, κοροϊδεύοντας τον ατομισμό του Kobe και την υποτιθέμενη απροθυμία του να πασάρει, αποκαλώντας ως τον μεγαλύτερο ball hog που έχει περάσει. Μετά τη “no look pass” που κατέστησε δημοφιλή ο Magic Johnson, λέγεται πως ο Kobe εφηύρε την “no pass – look”. Στη σημερινή στήλη, θα εξετάσουμε κατά πόσο είναι ο μεγαλύτερος ατομιστής της ιστορίας.
Αρχικά, πρέπει να λάβουμε υπόψη το προφανές: Ο Kobe είναι ένας shooting guard και δίκαια ανήκει στην κουβέντα του καλύτερου all-time σκόρερ. Η προτίμηση στο σουτ έναντι της πάσας για έναν χαρισματικό παίχτη, δεν είναι μόνο ορθολογική αλλά και επιθυμητή. Άλλωστε απέχει μόλις 10-15 αγώνες από το να περάσει τον Michael Jordan σε συνολικούς πόντους, και να βρεθεί στην 3η θέση της σχετικής λίστας πίσω από τους δεινόσαυρους Kareem Abdul-Jabbar και Karl Malone. Ξέρει να κάνει καλά τη συγκεκριμένη δουλειά. Απομονωμένα όμως, τα συνολικά αθροίσματα καριέρας, μόνο έγκυρες ενδείξεις δεν αποτελούν. Για αυτό και πρέπει να σκάψουμε βαθύτερα.
Προ ημερών ο Black Mamba έσπασε το αρνητικό ρεκόρ περισσότερων άστοχων προσπαθειών από τις απαρχές του ΝΒΑ. Οι πανταχού haters έσπευσαν να δώσουν έμφαση πλημμυρίζοντας το νέο διαδικτυακά, πιστεύοντας πως επιβεβαιώνουν το μύθο του υπέρτατου ball hog. Ας δούμε τα χαρακτηριστικά ενός ατομιστή αναλυτικά και παρακαλώ λάβετε υπόψη πως ο συγγραφέας είναι πιστός οπαδός των Sacramento Kings και πολλάκις έχει καεί από το #24:
Πολλά σουτ
Συνυπολογίζοντας 46 χιλιάδες λεπτά στο παρκέ και 25 χιλιάδες προσπάθειες σε 19 χρόνια καριέρας, σουτάρει κατά μέσο όρο κάθε 1 λεπτό και 52 δευτερόλεπτα (112 sec). Mε άλλα λόγια, σε μια γρήγορη βόλτα στην τουαλέτα, έχεις ήδη χάσει 3 σουτ του Kobe. Πιθανότατα, ένα τρίποντο, ένα fade away κι ένα drive. Σας φαίνονται πολλά; Είναι. Αλλά δεν βρίσκεται στην κορυφή της λίστας.
Συγκριτικά με παίχτες προηγούμενων μπασκετικών εποχών, όταν το μπάσκετ δεν είχε εξελιχθεί στην σημερινή πιο οργανωμένη, ομαδική του μορφή, η εκτελεστική κατάχρηση ήταν συχνό φαινόμενο. Ο Freeman Williams (1978-1986) μπορεί να ανακηρυχθεί σαν ο μεγαλύτερος ατομιστής στο γνωστό σύμπαν, σουτάροντας κάθε 94 δευτερόλεπτα. Ρεκόρ που πιθανότατα δε θα σπαστεί πότε. Δεύτερος και καθόλου ιδρωμένος, ακολουθεί φυσικά ο Michael Jordan, που δεν δίσταζε να τραβάει τη σκανδάλη κάθε 100 δευτερόλεπτα. Στην 3η θέση βρίσκεται ένας ακόμα γνωστός μας, ο Dominique Wilkins, στα 106 δευτερόλεπτα.
Σε πιο σύγχρονο πλαίσιο, ο Kobe πάλι δεν ηγείται της κατηγορίας. Υπερήφανος πρώτος δεν είναι άλλος από τον Carmelo Anthony, που σουτάρει κάθε 111 δευτερόλεπτα.
Προχωρώντας ένα βήμα παρακάτω, μπορούμε να δούμε ποιος κατέχει το ρεκόρ στα πιο συχνά άστοχα σουτ:
- Freeman Williams – 177 sec.
- Dominique Wilkins – 197 sec.
- Allen Iverson – 197 sec.
- Michael Jordan – 199 sec.
- Carmelo Anthony – 204 sec.
- Kobe Bryant – 204 sec.
Λίγες πάσες
Σχετικά με τις assists, θα ήταν παράλογο να ισχυριστεί κάποιος πως ο Kobe δεν πασάρει. Είναι 4ος σε assists per game καριέρας, από τους ενεργούς non-PG παίχτες, με 4,75. Μπροστά του βρίσκονται μόνο οι LeBron James, Dwyane Wade, Andre Iguodala.
Ειδικότερα, σε AST% (Assist Percentage, ποσοστό που δείχνει πόσες assists ανήκουν στον παίχτη όσο ήταν στο παρκέ), είναι αντίστοιχα 3ος μετά τους LeBron, Wade, με 24,26%. Όσο βρίσκεται στην 5άδα, ένα στα τέσσερα καλάθια συμπαιχτών του, προέρχεται από δική του πάσα.
Usage
To Usage Percentage 1)100 * [(FGA + 0.44 * FTA + TOV) * (Tm MP / 5)] / [MP * (Tm FGA + 0.44 * Tm FTA + Tm TOV)], είναι μια φόρμουλα που εκτιμά το ποσοστό κατοχών μιας ομάδας, που χρησιμοποιούνται από έναν παίχτη. Σε αυτό συνυπολογίζονται κερδισμένα φάουλ αλλά και λάθη. Με διαφορά πρώτος στα 68 χρόνια του NBA, είναι ο Michael Jordan με 33,26%. Στο 31,85% ακολουθεί ο Dwyane Wade, και κοντά του συνεχίζει ο Allen Iverson. Ο Kobe είναι τέταρτος με 31,81%.
Μαύρες τρύπες
Οι παίχτες-μαύρες τρύπες χαρακτηρίζονται από μία μεταφυσική ιδιότητα να εξαφανίζουν τη μπάλα από το χωρόχρονο, αφού λάβουν πάσα. Όσο περίεργο κι αν ακούγεται, ο Kobe δεν ανήκει σε αυτούς.
Ενδεικτική επαλήθευση είναι ο υπολογισμός του FGA/Ast. Εκτιμώντας το νούμερο των assists που δίνει ανά σουτ, παρατηρούμε πως βρίσκεται αρκετά χαμηλά στη λίστα (162ος πέρυσι): κάθε τέσσερα σουτ, δίνει μία assist. Στη συγκεκριμένη κατηγορία των παιχτών που πολύ πιο εύκολα σουτάρουν από το να πασάρουν, ανήκουν πρωταρχικά όλοι οι scoring ψηλοί. Όταν ένας PF/C λάβει την μπάλα στο post, είναι αναμενόμενο να μην την ξαναδώσει. Παίχτες σαν τους Cousins, Davis, Duncan, Nowitzki, θα αναλάβουν την τελική προσπάθεια με πολύ λιγότερες πιθανότητες να πασάρουν.
Κι αν για έναν ψηλό κάτι τέτοιο είναι λογικό, μιας και θα έχει πάρει καλή θέση κοντά στο καλάθι, τί γίνεται με τους περιφερειακούς;
Είναι πολλοί αυτοί που δεν έχουν στο μπασκετικό τους λεξιλόγιο την πάσα. Τρανά παραδείγματα αποτελούν οι Nick Young, J.R. Smith, Avery Bradley, Terrence Ross, Gerald Green, Klay Thompson κι αρκετοί ακόμα άσημοι και μη. Δεν έχει καν νόημα να αναφερθούν στατιστικά, αφού οι guards-μαύρες τρύπες είναι πάμπολλοι, κάνοντας τον Kobe να μοιάζει με φωτεινό γενναιόδωρο αστέρι.
Συμπέρασμα
Είναι δύσκολο τα μάτια ενός φιλάθλου να διαφοροποιήσουν την ποσότητα από την ποιότητα όταν μιλάμε σε μεγάλες κλίμακες, δηλαδή σε παίχτες με υψηλό usage. Οι γνήσιοι ατομιστές με κόλλα στα χέρια, που είναι πραγματικά βάρος για την ομάδα τους, δεν χρησιμοποιούνται ιδιαίτερα από προπονητές, παρά μόνο σαν λύση ανάγκης για έκτακτο σκοράρισμα. Καθόλου τυχαία μερικοί από τους χειρότερους του είδους, ήδη βρίσκονται στην Κίνα (Michael Beasley, Jordan Crawford). Είναι ο Kobe, ball hog; Φυσικά και είναι. Είναι ο μεγαλύτερος της ιστορίας; Προφανώς και δεν είναι.
Latest posts by Stavros Marinos (see all)
- TheBallHog Watch: Phoenix Suns και Aron Baynes - December 2, 2019
- 2019-20 Previews: Washington Wizards - October 27, 2019
- 2019-2020 Previews: Sacramento Kings - October 20, 2019
- Deep Για Deep Fantasy Sleepers 2019-20 - October 8, 2019
- Ο καλύτερος παίχτης του Κόσμου για 10 μέρες - March 14, 2018
Είσαι μεγαλος ρε Σταύρο!!! Ετσι γιατί τον φαγαμε τον Kobe και δεν του αξίζει… Εγω τον γουσταρω!!!
Πολύ ωραίο άρθρο που απαντά τεκμηριωμένα στους απανταχού haters. Μπράβο.