Εβδομάδα με σημαντικά παιχνίδια η Τρίτη του Top 16 της Euroleague και πιστεύω το όσα είδαμε στα περισσότερα παιχνίδια ήταν άκρως ικανοποιητικά. Ο Ολυμπιακός πέτυχε μια εκτός έδρας νίκη αρκετά σημαντική για το τελικό του πλασάρισμα στον όμιλο, ενώ ο Παναθηναϊκός αξιοποίησε, για ακόμα μια φορά την έδρα του. Η CSKA Moscow, πάλι, συνεχίζει αήττητη από την αρχή της διοργάνωσης. Στο Weekly Report του The Ball Hog για το Top 16 της Euroleague, θα γράφουμε για ό,τι μας έκανε εντύπωση από τα παιχνίδια της βδομάδας.
Group E
Παναθηναϊκός 77-58 Zalgiris (24-16, 22-17, 17-9, 14-16)
Ο Παναθηναϊκός με τη νίκη επί της Zalgiris, έκανε ακόμα ένα βήμα για τον πρωταρχικό του στόχο στο Top 16, να διατηρήσει, δηλαδή, το απόλυτο της έδρας του. Παιχνίδι κλειδί για τον Παναθηναϊκό είναι αυτό της 5ης αγωνιστικής στο Βερολίνο, απέναντι στην ALBA. Είναι ένα από τα εκτός έδρας παιχνίδια που θα πρέπει να πάρει για να διεκδικήσει μια από τις δύο πρώτες θέσεις του Group E. Στα της εβδομάδας που πέρασε όμως, ξεχωριστή αναφορά, θα πρέπει να γίνει στην επιστροφή του Sarunas Jasikevicius, ως assistant coach της Zalgiris, στο γήπεδο που αγαπήθηκε πολύ ως παίκτης. Στα αρνητικά της ξεχωριστής αυτής επιστροφής, η χαμηλή προσέλευση του κόσμου για να τον τιμήσουν με το χειροκρότημα τους.
Από την αγωνιστική παρουσία του Παναθηναϊκού θα κρατήσουμε την επιβλητική υπεροχή στα rebounds (40-29) και στις assists (19-12) και την καλή του άμυνα απέναντι στην κορυφαία σε πόντους από ποστάρισμα ομάδα της Euroleague. Επίσης, θετική ήταν η επιστροφή του Νίκου Παππά από την ”ίωση” που τον ταλαιπώρησε για δύο βδομάδες. Ο Παναθηναϊκός συνεχίζει να στηρίζει πολύ το παιχνίδι του στο καλό περιφερειακό σουτ και στο συγκεκριμένο παιχνίδι είχε 44,4% έναντι μόλις 29,4% της αντιπάλου του. Μπορεί ο Παναθηναϊκός να χρησιμοποιεί μέχρι στιγμής ικανοποιητικά την έδρα του ώστε να καλύπτει τις εμφανέστατες αδυναμίες που παρουσιάζει στα εκτός έδρας παιχνίδια, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως αυτές παύουν να υπάρχουν. Δύο βδομάδες μετά την αποδέσμευση του Zack Wright, ήρθε ο τραυματισμός του Μαυροκεφαλίδη και η, έτσι και αλλιώς, ελλειμματική front line του Παναθηναϊκού, απέκτησε ακόμα μεγαλύτερο πρόβλημα. Σε κάποια παιχνίδια θα μπορέσει να παίζει για κάποια διαστήματα με Gist και Φώτση στη θέση του Center σε χαμηλά σχήματα, αλλά αν δεν ενισχυθεί με κάποιον παίκτη που θα δίνει 10-15 λεπτά βοήθειες στη συγκεκριμένη θέση, τότε θα έχει περιορισμένες δυνατότητες στον τρόπο παιχνιδιού του.
Καλύτερος παίκτης για τον Παναθηναϊκό ήταν ο Νίκος Παππάς που τελείωσε το παιχνίδι με 14 πόντους, με 4/6 δίποντα και 6/6 βολές κερδίζοντας 8 fouls. Μαζί με τον Slaughter, είναι οι κύριοι εκφραστές του επιθετικού παιχνιδιού του Παναθηναϊκού από την περιφέρεια, ενώ σε αντίθεση με τον Αμερικάνο, ο Παππάς έχει την ικανότητα να πατάει και στη ρακέτα.
Crvena Zvezda 65-74 Galatasaray (19-21, 16-12, 12-18, 18-23)
Όταν μιλάμε για παιχνίδια ειδικών περιστάσεων συνήθως έχουμε στο μυαλό μας παιχνίδια παρόμοια του Βελιγραδίου. Δυστυχώς, αυτός ο όρος αντί να περιγράφει αποκλειστικά και μόνο αγωνιστικά χαρακτηριστικά, έχει καθιερωθεί να χρησιμοποιείται για να περιγράφει εξωγηπεδικά στοιχεία. Με όσα είχαν γίνει στο παιχνίδι της πρώτης φάσης (δολοφονία οπαδού του Crvena Zvezda από οπαδούς της Galatasaray) λογικό ήταν το παιχνίδι να χαρακτηριστεί από τη Euroleague ως επικίνδυνο για επεισόδια. Αλλά το να φτάνουμε στο σημείο ο coach της φιλοξενούμενης ομάδας να είναι στον πάγκο φορώντας αλεξίσφαιρο, μόνο κακό μπορεί να κάνει στην εικόνα του αθλήματος.
Στο αγωνιστικό κομμάτι, η Galatasaray έδειξε ακόμα πιο βελτιωμένη εικόνα από αυτή του πρώτου γύρου και δείχνει πως μπορεί να παλέψει μέχρι τέλους για τη διεκδίκηση μιας εκ των τεσσάρων θέσεων που οδηγούν στα playoffs της Euroleague. Ατμόσφαιρες σαν αυτή που δημιουργήθηκε από τους οπαδούς του Crvena Zvezda δεν ωθούν πάντα τις ομάδες αλλά, μερικές φορές, τις φορτώνουν με άγχος. Η μη χρησιμοποίηση του Marjanovic στο τέταρτο δεκάλεπτο δημιούργησε, για ακόμη μια φορά, επιθετική αδυναμία στους Σέρβους την οποία αξιοποίησαν οι παίκτες της Galatasaray για να δημιουργήσουν μια διαφορά που θα τους έδινε τελικά τη νίκη. Η Galatasaray είχε καλύτερα ποσοστά τόσο στα δίποντα όσο και στα τρίποντα, ενώ είχαν και περισσότερες επιθετικές λύσεις από τους Σέρβους.
Καλύτερος παίκτης για τη Galatasaray δεν υπήρξε στο συγκεκριμένο παιχνίδι, με την έννοια πως δεν ξεχώρισε κανείς κατά πολύ από τους υπόλοιπους. Τέσσερις παίκτες είχαν την καλύτερη παρουσία και τελείωσαν το παιχνίδι με διψήφιο αριθμό πόντων (Micov, Arroyo, Pocius και Carter).
ALBA 61-79 Real Madrid (15-16, 19-20, 10-19, 17-24)
Για ένα ημίχρονο η ALBA κατάφερε να κρατήσει τη Real Madrid σε χαμηλό σκορ και να παραμένει μέσα στο παιχνίδι. Στο δεύτερο ημίχρονο όμως, η Real ανέβασε ρυθμό και με επιμέρους σκορ 43-27 πέτυχε μια εύκολη νίκη. Η επιθετική άμυνα των Ισπανών οδήγησε την ALBA σε 22 λάθη, τα οποία έδωσαν πολλούς εύκολους πόντους στη Real. Η τελική διαφορά προήλθε και από το ποσοστό των δύο ομάδων στα τρίποντα (44,4% έναντι 33,3%) αλλά και από τη συνολική απόδοση των παικτών της κάθε ομάδας. Οι παίκτες της Real Madrid είχαν 91 στο συνολικό ranking έναντι μόλις 47 των παικτών της ALBA.
Τέσσερις παίκτες των Ισπανών τελείωσαν το παιχνίδι με διψήφιο αριθμό πόντων, με τους Rudy Fernandez και Sergio Rodriguez να ξεχωρίζουν. Καλή παρουσία είχε και ο Gustavo Ayon, ο οποίος έπαιξε 24 λεπτά συνολικά, και με τον παροπλισμό του Μπουρούση από τον Laso, φαίνεται πως θα σηκώσει σχεδόν μόνος του το βάρος στη θέση του Center.
Maccabi Tel Aviv 70-68 FC Barcelona (15-13, 21-15, 17-19, 17-21)
Κρίσιμο παιχνίδι και για τις δύο ομάδες (ήδη μετρούσαν από μία ήττα η καθεμία) και το θέαμα μας αντάμειψε στο έπακρο. Η Maccabi Tel Aviv μετρούσε 8 συνεχόμενες ήττες απέναντι στην Barcelona (είχε να την κερδίσει από το 2009) και μετά την ήττα από τον Παναθηναϊκό, γνώριζε πως μια εντός έδρας ήττα από έτερο διεκδικητή των δύο πρώτων θέσεων του Group E, θα μπορούσε να είναι καταστροφική για την τελική βαθμολογία. Αν και μπήκε δυνατά στο παιχνίδι και κατάφερε να φτάσει τη διαφορά μέχρι και τους 10 πόντους, κυρίως με επιθέσεις μέσα από τη ρακέτα στο πρώτο ημίχρονο, και με μακρινά σουτ στο δεύτερο, η Barcelona παρέμενε μέσα στο παιχνίδι, χάρη στην εκπληκτική απόδοση του Tomic.
Τα στατιστικά των δύο ομάδων ήταν ισορροπημένα σχεδόν σε όλους τους τομείς και τη διαφορά έκαναν κάποια μακρινά σουτ των Pargo και Smith στα σημεία που Barcelona είχε περάσει μπροστά στο σκορ (στην τρίτη περίοδο) ή πίεζε να ισοφαρίσει (στην τέταρτη περίοδο). Τέσσερις παίκτες της Maccabi Tel Aviv τελείωσαν το παιχνίδι με διψήφιο αριθμό πόντων, ενώ για την Barcelona ξεχώρισε κατά πολύ ο Tomic (21 πόντους και 10 rebounds με 6/13 δίποντα).
Για τους νικητές ξεχώρισαν οι Jeremy Pargo (20 πόντους με 7 assists και 6/11 δίποντα), Brian Randle (10 πόντους και 8 rebounds) και Σοφοκλής Σχορτσιανίτης (11 πόντους, 9 rebounds και 3 assists). Από την άλλη, μόνο ως αρνητική μπορεί να χαρακτηριστεί η εμφάνιση του Alex Tyus της Maccabi Tel Aviv και του Justin Doellman της Barcelona.
Group F
Unicaja 77-84 EA7 Armani (17-22, 22-16, 22-27, 16-19)
Η EA7 Armani πέτυχε την πρώτη της νίκη για τη φάση του Top 16 και μάλιστα μέσα στην Ισπανία, απέναντι στη Malaga. Μετά από καιρό η EA7 Armani βρήκε επιθετικές λύσεις απέναντι σε μια ομάδα με αρκετά αξιόπιστη άμυνα. Οι Ισπανοί ήταν καλύτεροι στα rebounds (39-24, με 16-5 στα επιθετικά), αλλά οι Ιταλοί ήταν πιο ομαδικοί στο παιχνίδι τους (21-11 οι assists). Στα ποσοστά ευστοχίας, η EA7 Armani είχε 55,5% στα δίποντα έναντι 44,1% της Malaga και 42,3% στα τρίποντα έναντι μόλις 23,5% των Ισπανών. Παρόλο που έξι παίκτες της Unicaja είχαν διψήφιο αριθμό στο ranking, έναντι μόλις τριών της EA7 Armani, στα τελευταία λεπτά οι Ιταλοί ήταν περισσότερο εύστοχοι και κατάφεραν να πάρουν την εκτός έδρας νίκη.
Καλύτεροι παίκτες για τη Milano ήταν ο Alessandro Gentile που πέτυχε 20 πόντους, με 6/9 δίποντα και ο Joe Ragland, που τελείωσε το παιχνίδι με 10 πόντους και 9 assists.
Fenerbahce 68-74 Ολυμπιακός (22-16, 14-27, 16-13, 16-18)
Ο Ολυμπιακός πέτυχε μια σπουδαία εκτός έδρας νίκη μέσα στην Κωνσταντινούπολη. Μία από αυτές τις νίκες που, όχι μόνο ανεβάζουν την ομαδική ψυχολογία, αλλά και το επίπεδο συνολικά μιας ομάδας. Για ακόμα ένα παιχνίδι ο Ολυμπιακός βασίστηκε στην επιθετική άμυνα που παίζει από τη στιγμή που στον πάγκο του έκατσε ο Γιάννης Σφαιρόπουλος. Με εξαίρεση το πρώτο δεκάλεπτο, στο οποίο η άμυνα του Ολυμπιακού δέχτηκε αρκετούς πόντους από τη θέση 5 και τον Vesely (φανερή η απουσία αξιόπιστης λύσης στους Center για τη Fenerbahce, με τον Obradovic να προσπαθεί να βρει λύσεις με τη χρήση του Vesely σε αυτή τη θέση), στο υπόλοιπο παιχνίδι η μόνη αμυντική απειλή για τον Ολυμπιακό ήταν ο Goudelock με τα μακρινά του σουτ. Χαρακτηριστικό είναι πως μόνο πέντε παίκτες σκόραραν για τη Fenerbahce, με τρεις από αυτούς να έχουν διψήφιο αριθμό πόντων.
Οι τραυματισμοί των Petway και Lafayette κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού, αποσυντόνησαν την ομαδική λειτουργία του Ολυμπιακού και αυτό φάνηκε στο τρίτο και τέταρτο δεκάλεπτο, στο οποίο η Fenerbahce ανέτρεψε τη διαφορά του πρώτου ημιχρόνου και βρέθηκε να προηγείται με 66-62 δύο λεπτά πριν τη λήξη του παιχνιδιού. Σε κάτι τέτοιες περιπτώσεις είναι που κάθε ομάδα χρειάζεται παίκτες με προσωπικότητα και εμπειρίες για να γυρίσει ένα διαφαινόμενο ως χαμένο παιχνίδι. Αρχικά το τρίποντο του Πρίντεζη, ο οποίος είχε αρνητική παρουσία μέχρι εκείνη τη στιγμή, και στη συνέχεια οι τρεις εύστοχες βολές του Σπανούλη, αλλά ιδίως το τρίποντο του αρχηγού των Πειραιωτών 18” πριν τη λήξη, οδήγησαν τον Ολυμπιακό σε μια νίκη που τον βάζει γερά στη διεκδίκηση της δεύτερης θέσης και τη Fenerbahce σε περιπέτειες ακόμα και για την πρόκριση στα playoffs.
Ο Ολυμπιακός είχε χαμηλό ποσοστό στα δίποντα με 37,5% (δεν πήρε πόντους μέσα από τη ρακέτα), αλλά στα τρίποντα τελείωσε το παιχνίδι με το υψηλότατο 57,1%. Στα rebounds και στις assists, ο Ολυμπιακός ήταν οριακά καλύτερος και πήρε σκορ από τους 10 από τους 11 παίκτες που αγωνίστηκαν. Σημαντική η διαφορά που προέκυψε στις βολές, με τον Ολυμπιακό να τελειώνει το παιχνίδι με 14/15 έναντι 5/11 των παικτών της Fener.
Καλύτεροι παίκτες για τον Ολυμπιακό ήταν ο Matt Lojeski, που πέτυχε 18 πόντους με 8 rebounds και ο Βασίλης Σπανούλης, που τελείωσε το παιχνίδι με 16 πόντους και 6 assists, με 3/7 τρίποντα και 7/7 βολές, αλλά 0/4 δίποντα.
Laboral Kutxa 81-74 Nizhny Novgorod (17-18, 14-17, 21-17, 29-22)
Η Laboral πέτυχε την πρώτη της νίκη στο Top 16 της Euroleague απέναντι στη Nizhny. Το παιχνίδι ήταν αρκετά ισορροπημένο στα τρία πρώτα δεκάλεπτα, αλλά οι Ισπανοί πραγματοποίησαν εξαιρετική, επιθετικά, εμφάνιση στο τελευταίο δεκάλεπτο και πήραν τη νίκη. Στα rebounds, η Laboral Kutxa ήταν καλύτερη, με 43 έναντι 31 των Ρώσων (17-4 στα επιθετικά) και τελείωσαν το παιχνίδι με 24/30 βολές. Στα δίποντα οι Ισπανοί είχαν 44,6% έναντι 39,3% της Nizhny, αλλά στα τρίποντα είχαν μόλις 20,8% έναντι 52,1% των Ρώσων. Η Nizhny ήταν καλύτερη και στις assists (15 έναντι 8) αλλά έκανε περισσότερα λάθη (12 έναντι 7).
Και οι δύο ομάδες είχαν παίκτες που ξεχώρισαν, απλά η Kutxa πήρε βοήθειες από περισσότερους παίκτες απ’ ότι η Nizhny. Για τους Ρώσους ξεχώρισαν ο Taylor Rochestie, που πέτυχε 24 πόντους με 5 assists, με 6/7 τρίποντα και 4/4 βολές, και ο Artsiom Parakhouski, που τελείωσε το παιχνίδι με 12 πόντους και 11 rebounds. Καλύτερος παίκτης για τη Laboral Kutxa ήταν ο Colton Iverson, ο οποίος έκανε ζημιά στους Ρώσους μέσα από τη ρακέτα και τελείωσε το παιχνίδι με 10 πόντους, με 5/7 δίποντα, και 10 rebounds.
Anadolu Efes 69-78 CSKA (18-11, 14-23, 19-20, 18-24)
Ακόμα ένα σημαντικό παιχνίδι για τη 3η αγωνιστική του Top 16 της Euroleague έγινε στην Κωνσταντινούπολη ανάμεσα στην Anadolu Efes και CSKA Moscow. Ούτε σε αυτό το παιχνίδι η ομάδα του Δημήτρη Ιτούδη γνώρισε την ήττα και αρχίζουν τα ερωτήματα για τον αν θα τελειώσει και αυτόν το γύρο της Euroleague αήττητη. Το εξαιρετικό σε ποιότητα και βάθος ρόστερ της CSKA, δίνει στον Έλληνα τεχνικό την δυνατότητα να χρησιμοποιεί με σωστό τρόπο το rotation χωρίς να δημιουργεί ασυνέχεια στο παιχνίδι της ομάδας του. Με εξαίρεση το πρώτο δεκάλεπτο του παιχνιδιού, στα υπόλοιπα τρία η CSKA ήταν ανώτερη από την Efes και πήρε την εκτός έδρας νίκη σε ένα κλειστό παιχνίδι.
Η Efes ήταν εξαιρετικά άστοχη στα δίποντα (37,5% έναντι 60,5% της CSKA) και έμεινε στο παιχνίδι λόγω του καλύτερου ποσοστού της στα τρίποντα (31,8% έναντι μόλις 21%). Στα υπόλοιπα στατιστικά, οι δύο ομάδες δεν είχαν μεγάλες διαφορές, με εξαίρεση το συνολικό ομαδικό ranking, αποτέλεσμα της ποιότητας του ρόστερ της CSKA: η Efes είχε μόλις 55 έναντι 86 της CSKA, με De Colo και Jackson να έχουν 34 και 28 αντίστοιχα.
Ο Nando De Colo ολοκλήρωσε το παιχνίδι με 22 πόντους και 7 rebounds, με 12/13 βολές και 12 κερδισμένα fouls, κερδίζοντας το βραβείο του MVP της αγωνιστικής. Αλλά και ο Aaron Jackson ήταν εξαιρετικός με 21 πόντους, 4 assists, 4 rebounds, με 8/8 δίποντα.
Petros Kaounis
Latest posts by Petros Kaounis (see all)
- The Ball Hog’s 2018-19 NBA Previews: Milwaukee Bucks - October 1, 2018
- The Ball Hog’s 2018-19 NBA Previews: Los Angeles Clippers - September 25, 2018
- Στις Δημοκρατίες δεν υπάρχουν αδιέξοδα: Οι χειρότερες επιλογές σε All Star Game - February 16, 2018
- Players to Watch: Euroleague 2017-18 - October 15, 2017
- The Ball Hog’s 2017-18 NBA Previews: New Orleans Pelicans - September 29, 2017