NBA Fantasy – Βασικοί Κανόνες

Posted on Jul 27 2015 - 12:03pm by The Ball Hog

Ήρθε ο καιρός να βγάλεις τα τεφτέρια, να ξεσκονίσεις τις γνώσεις σου για το NBA, και να δεις τους παίχτες από άλλη πλέον οπτική. Νομίζεις πως επειδή είναι ακόμα Ιούλιος, μπορείς να χαλαρώσεις αμέριμνος στην ουρά του ΑΤΜ; Το ΝΒΑ φλέγεται από μεταγραφές, οι αξίες των παιχτών αλλάζουν, τα ρόστερ αναγεννιούνται και ο υπεύθυνος fantasy manager, τα παρακολουθεί όλα με άγρυπνο μάτι, σαν κουκουβάγια που εντόπισε λαγό.

Η επιτυχία στο NBA Fantasy, λίγο έχει να κάνει με προσωπικότητες και “ψυχή”, όσο με στατιστική και κυρίως αποδοτικότητα, με κοφτερή ματιά για να αναγνωρίσεις τους παίχτες που πραγματικά προσφέρουν (και δεν πληγώνουν την ομάδα), και στρατηγική.

Αρχικά, ας σκιαγραφήσουμε το γενικό πλαίσιο που λειτουργεί ένα fantasy πρωτάθλημα. Οι λίγκες, υπό την διεύθυνση του Ball Hog, που θα δημιουργηθούν θα είναι δύο ταχυτήτων, ανάλογα την ανταγωνιστικότητα και τις γνώσεις των συμμετεχόντων. Οι βαθιές και πιο ανταγωνιστικές (για όσους έχουν μάτια κουκουβάγιας), θα αποτελούνται από 20 ομάδες, ενώ οι πιο light, από 12 ( ή 14 (για όσους έχουν μάτια λαγού). Αυτό γίνεται για την διαφορά βάθους της κάθε λίγκας. Όμως αναλυτικά θα περιγραφεί και κατωτέρω, κάθε ομάδα έχει 13 παίκτες, οπότε στις λίγκες των 20 ομάδων απαιτείται γνώση τουλάχιστον 260 παικτών (από τους 450 που είναι στα rosters των ομάδων του ΝΒΑ), ενώ στις λίγκες των 12 ομάδων στα fantasyακά rosters θα απασχολούνται μόλις 156 παίκτες. Σε κάθε περίπτωση ο αριθμός των παικτών που χρειάζεται ένας παίκτης να γνωρίζει είναι πολλαπλάσιος εκείνου των περίπου 40 πιο προβεβλημένων παικτών του ΝΒΑ.

Ας δούμε όμως τα πράγματα κάπως αναλυτικότερα.

Τρεις είναι οι βασικοί άξονες που εκτυλίσσεται η σεζόν:

  1. Draft. Η δημιουργία ομάδας. Η βάση των πάντων. Η επιλογή των παιχτών σου, στο event που δεν πρέπει με τίποτα να λείπεις.
  2. Στατιστική. Οι 13 στατιστικές κατηγορίες, στις οποίες θα ανταγωνιστούν οι ομάδες. Είναι αυτές που θα καθορίσουν τα σκορ στους αγώνες κάθε εβδομάδας, και θα διαμορφώσουν την βαθμολογία και τον πρωταθλητή.
  3. Μεταγραφές (trades και free agents). Τα trades και οι προσθήκες ελεύθερων παιχτών, είναι αυτά που κάνουν τη διαφορά. Μπορούν να σπρώξουν σημαντικά μια ομάδα ή και να την καταστρέψουν. Πάνω από όλα, φέρνουν σε επικοινωνία τους managers, και δίνουν ζωή στο παιχνίδι.
Η Αρχή είναι το ήμισυ του παντός  – Fantasy Draft

Αντίθετα με άλλα παιδαριώδη fantasy games (γκουχ… Euroleague fantasy…), ο κάθε παίχτης του NBA μπορεί να ανήκει μόνο σε μία ομάδα. Μόνο ένας θα έχει υπό την ιδιοκτησία του τον LeBron. Μόνο ένας θα έχει τον Παπανικολάου (ή κανείς ελπίζω). Πώς λοιπόν θα επιλέξεις παίχτες για την ομάδα σου; Από το περιβόητο draft, στο οποίο δεν νοείται να λείπεις!

Το draft είναι ένα online event, που θα λάβει χώρα (μετά από συνεννόηση) κάποιες μέρες/εβδομάδες πριν την έναρξη της NBA season (δηλαδή τον Οκτώβριο). Η διάρκειά του θα είναι τουλάχιστον μια ώρα (για τις μικρές λίγκες) και ένα σίγουρο δίωρο (για τις μεγάλες). Στα λεπτά αυτά, θα μπουν οι βάσεις όλης της χρονιάς.

Η σειρά επιλογής, θα καθοριστεί τυχαία από το ESPN, μόλις μια ώρα πριν το ξεκίνημά του. Για το δίκαιο της υπόθεσης, η μορφή της σειράς θα είναι “snake”. Δηλαδή, σε μια λίγκα με 20 ομάδες, αυτή που θα επιλέξει στο #1 pick, θα ξαναεπιλέξει στο #40. Κι αυτή που θα επιλέξει τελευταία στον 1ο γύρο (#20 pick), θα επιλέξει πρώτη στον 2ο γύρο, δηλαδή στο #21 κ.ο.κ..

draft order

Η snake μορφή του draft, κατά την οποία σε κάθε γύρο θα αντιστρέφεται η σειρά επιλογής.

Αν λόγω απρόοπτου κάποιος δεν καταφέρει να παρευρεθεί στο draft (πχ. λόγω επίθεσης εξωγήινων ή έκρηξης κοντινού ηφαιστείου – δεν δικαιολογούνται άλλα αίτια), το ESPN θα επιλέξει για αυτόν αυτόματα, με βάση κάποιο default ranking (το οποίο μπορεί να πειραχθεί εκ των προτέρων, σε περίπτωση ανάγκης).

Roster

Το ρόστερ κάθε ομάδας, αποτελείται από 13 παίχτες (εξού και οι 13 γύροι του draft). Οι παίχτες αυτοί θα πρέπει να ανήκουν στις παρακάτω συγκεκριμένες θέσεις (αριστερή στήλη “slot”).

roster

  • PG: Point Guard
  • SG: Shooting Guard
  • SF: Small Forward
  • PF: Power Forward
  • C (2): Center
  • G: Guard (PG ή SG)
  • F: Forward (Small Forward ή Power Forward)
  • Util (2): Μπαλαντέρ, οποιοσδήποτε μπορεί να παίξει σε αυτή τη θέση.
  • Bench (3): Παίχτες πάγκου, οποιασδήποτε θέσης. Τα στατιστικά τους δεν μετρούν.
  • IR: Injured Reserve. Παίχτης με σοβαρό τραυματισμό, ο οποίος μπορεί να καταλάβει την επιπλέον 14η θέση στο ρόστερ, για όσο διάστημα είναι τραυματίας, ανοίγοντας έτσι μία από τις υπόλοιπες 13 θέσεις του ρόστερ για κάποιον αντικαταστάτη του.

Για ευελιξία και διευκόλυνση, ο κάθε παίχτης, ανήκει σε παραπάνω από μία θέση. Κάθε PG, SG είναι και G, και κάθε SF, PF είναι και F. Κατά την διάρκεια της χρονιάς, ανάλογα τα rotation στο NBA, κάποιοι αποκτούν κι άλλο eligibility (όπως λέγεται). Πχ. ο DeMarcus Cousins είναι Center, αλλά αν στο Sacramento ξεκινάει σαν 4άρι με τον Κουφό βασικό στο 5, τότε δεν αποκλείεται να αποκτήσει και PF eligibility.

Βάσει των παραπάνω θέσεων, θα πρέπει να σχεδιάσετε την στρατηγική επιλογής στο draft ισορροπημένα.

Στατιστικές κατηγορίες και βαθμολογία

Περνάμε στην ουσία του παιχνιδιού που δεν είναι άλλη από τον στατιστικό ανταγωνισμό. Κάθε εβδομάδα (από τους αγώνες της Δευτέρας μέχρι της Κυριακής) αποτελεί μία αγωνιστική, κατά την οποία κάθε ομάδα αναμετριέται με κάποια άλλη (head to head), σε 13 στατιστικές κατηγορίες.

  • Points
  • Field Goals Made
  • FG%
  • Free Throws Attempted
  • FT%
  • 3 Points Made
  • Defensive Rebounds
  • Offensve Rebounds
  • Assists
  • Steals
  • Blocks
  • Turnovers
  • Assists/Turnovers ratio

Ανάλογα την απόδοση των παιχτών σας στις συγκεκριμένες κατηγορίες, στους πραγματικούς NBA αγώνες, διαμορφώνεται το σκορ. Δηλαδή, αν στο τέλος της αγωνιστικής εβδομάδας, η ομάδα σας έχει συγκεντρώσει αθροιστικά 100 assists και ο αντίπαλός σας 85, τότε κερδίζετε την κατηγορία “assists”. Αν αντίστοιχα έχετε χειρότερο ποσοστό στα σουτ εντός παιδιάς, τότε χάνεται την κατηγορία “FG%” κ.ο.κ.. Έτσι, στο τέλος της αγωνιστικής δημιουργείται ένα σκορ, πχ. 7-6, 12-1, 8-5 κτλ.

Το σκορ της αγωνιστικής είναι και η βαθμολογία. Δηλαδή αν μία ομάδα κερδίσει 12-1 την 1η αγωνιστική και χάσει 6-7 την 2η, η βαθμολογία της θα είναι το άθροισμα: 18-8.

Από τους 13 παίχτες του roster σας, μετρούν τα στατιστικά των 10 βασικών (κι όχι των 3 bench players), για αυτό και πριν από κάθε αγωνιστική, παίζει ρόλο ποιους θα επιλέξετε να αφήσετε στον πάγκο (τα rosters, κλειδώνουν 10 λεπτά πριν έναρξη του πρώτου αγώνα της εβδομάδας, Δευτέρα νύχτα – Τρίτη ξημερώματα, ώρα Ελλάδας).

Μεταγραφές

Εδώ βρίσκεται όλη η ουσία του fantasy, τόσο σε θέμα ανταγωνιστικότητας αλλά και σε διαπροσωπικό επίπεδο. Σε αυτόν τον τομέα θα ξεδιπλωθεί η διορατικότητα του κάθε GM. Τί ανάγκες έχει η ομάδα σου; Ποιες στατιστικές κατηγορίες θες να ενισχύσεις; Ποιοι παίχτες άλλων ομάδων (ή ελεύθεροι) θα σε βοηθούσαν; Ποιοι είναι αυτοί που πιστεύεις ότι θα λάμψουν αργότερα και θες να τους αποκτήσεις από τώρα; Πώς θα διαπραγματευτείς διπλωματικά για trade; Πόσα παζάρια θα κάνεις για να πείσεις τον συνάδελφό/ανταγωνιστή σου;

Trades

Οι προτάσεις για ανταλλαγές μεταξύ ομάδων, επιτρέπονται μετά το πέρας του draft, μέχρι το trade deadline (περίπου τον Μάρτιο, λίγες εβδομάδες πριν τα fantasy playoffs). Είναι χρέος κάθε GM, να αναγνωρίζει τις ελλείψεις της ομάδας του και να κινείται αναλόγως. Για κάτι τέτοιο, απαιτείται να παρακολουθεί τα τεκταινόμενα του NBA (όσο περισσότερο, τόσο καλύτερα για αυτόν), να γνωρίζει ποιοι παίχτες είναι τραυματίες (ή επιρρεπείς), να διαβάζει για μεταγραφολογία, και πάνω από όλα, να μελετάει box scores.

Είναι δεδομένο πως ο καθένας βλέπει πολύ διαφορετικά την αξία κάθε παίχτη. Μία πρόταση που στα δικά σου μάτια φαίνεται δίκαιη, στα μάτια κάποιου άλλου θα είναι “ληστεία”. Θα λάβεις προτάσεις που θα σου φαίνονται αστείες, και πιθανώς έτσι να εκλαμβάνουν άλλοι τις δικές σου. Όλα εξαρτώνται από την υποκειμενική οπτική, αλλά κι από τις γνώσεις και διαπραγματευτικές ικανότητες του εκάστοτε manager. Πάντα υπάρχει και η επιλογή του “counter offer”. Το ζητούμενο είναι η θετική διάθεση και η ευχάριστη επικοινωνία.

Veto

Δεν είναι σπάνιο το φαινόμενο, ένα συμφωνημένο trade να προκαλέσει αντιδράσεις στην υπόλοιπη λίγκα. Κάποιοι μπορεί να το θεωρήσουν ακραίο, και πως αλλάζει “άδικα” τις ισορροπίες του πρωταθλήματος. Σε τέτοια ακραία περίπτωση, υπάρχει το δικαίωμα δημόσιας διαμαρτυρίας, παρουσιάζοντας επιχειρήματα για περαιτέρω συζήτηση. Αν δεν βρεθεί λύση μέσω κουβέντας, τον τελικό λόγο θα το έχουν οι League Managers του Ball Hog.

Free Agents

Οποτεδήποτε μετά το draft και μέχρι το τέλος της χρονιάς, έχετε το δικαίωμα να προσθέσετε στην ομάδα ελεύθερους παίχτες (add), αφήνοντας  κάποιους άλλους (drop) που δεν απέδωσαν τα αναμενόμενα. Στο roster θα πρέπει να ανήκουν πάντα μέχρι 13 παίχτες (14 με τραυματία). Με 260 (ή λιγότερους σε μικρότερες λίγκες) να ανήκουν σε ρόστερ, οι ελεύθεροι παίχτες που θα απομείνουν στο Free Agent pool, θα είναι εκατοντάδες μεν, αλλά μικρής αξίας δε. Αρκετά συχνά όμως, είτε λόγω ανάδειξης/βελτίωσης κάποιου -προηγουμένως άσημου- παίχτη είτε λόγω τραυματισμού κάποιου βασικού, νέοι αστέρες ή ρολίστες θα εμφανίζονται, που κανείς δεν θα περιμένει. Εκεί θα φανεί το κατά πόσο ο κάθε manager παρακολουθεί NBA αλλά και η ταχύτητά του να προλάβει να αρπάξει τον συγκεκριμένο παίχτη από τους ελεύθερους, πριν τους συναδέρφους του.

Περισσότερες τεχνικές λεπτομέρειες, θα αναλύσουμε πιο κοντά στον Σεπτέμβριο, όταν και θα ανοίξουν οι πύλες για δήλωση συμμετοχών. Μπορείτε από τώρα να περάσετε μια βόλτα από το ESPN, όπου και θα λειτουργήσουν οι λίγκες. Οι fantasy βετεράνοι του Ball Hog, βρίσκονται από τώρα στη διάθεσή σας, για οποιαδήποτε απορία.

3 Comments so far. Feel free to join this conversation.

  1. kostas July 27, 2015 at 13:35 -

    veto

  2. Andreas Μ. August 1, 2015 at 17:04 -

    Θα με ενδιεφερε πολυ να μπω σε μια 20αρα λιγκα με αλλους 19 καμενους 🙂
    Παντος θεωρω πως η κατηγορια Free Throws Attempted ειναι κακη καθως σπρωχνει πολυ τους Harden, DeAndre, Drummond & Howard

    • kostas August 3, 2015 at 18:27 -

      Οι τρεις από τους τέσσερις πάντως το ισοσταθμίζουν το αβαντάζ με το FT%…!!