Eurobasket 2015: Το καλοκαίρι και η αναμονή επιτέλους τελειώνουν

Posted on Aug 17 2015 - 5:00pm by Petros Kaounis

Για τους λάτρεις του μπάσκετ, και ιδιαίτερα του ευρωπαϊκού, το φετινό καλοκαίρι δεν ήταν σαν το προηγούμενο. Από την αρχή της σεζόν γνώριζαν πως το καλοκαίρι του 2015 θα άνηκε αποκλειστικά στην πορτοκαλί μπάλα. Για τους Έλληνες λάτρεις του αθλήματος το φετινό καλοκαίρι υπήρχε μόνο μία σκέψη: η επίσημη αγαπημένη. Η αρχή έγινε με το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Νέων Ανδρών, που διεξήχθη στην Κρήτη, με το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα να καταλαμβάνει την τέταρτη θέση με αρκετές καλές εμφανίσεις, και τη γνωριμία του ελληνικού μπασκετικού κοινού με τον ιδιαίτερα ταλαντούχο Tyler Dorsey που ξεχώρισε.

Η συνέχεια ήρθε λίγες βδομάδες αργότερα, και ήταν ακόμα καλύτερη, με την κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου από την Εθνική Εφήβων στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα που έλαβε χώρα στην πόλη του Βόλου. Μια κατάκτηση που δεν ήρθε τόσο λόγω του ταλέντου, αλλά περισσότερο λόγω της ομαδικότητας και της σκληρής άμυνας. Όλοι πλέον βρέθηκαν να μιλάνε για τους Χαραλαμπόπουλο και Παπαγιάννη, δύο παίκτες εξαιρετικά ταλαντούχους με όλο το μέλλον να τους ανήκει, αν συνεχίσουν να δουλεύουν σκληρά και σωστά. Για τους φιλάθλους του μπάσκετ φυσικά, αυτά τα δύο ονόματα δεν ήταν καθόλου άγνωστα και απλά μετά το πέρας της διοργάνωσης όλοι αυτοί (εμείς..) μπορούν και απολαμβάνουν την επιβεβαίωση των γνώσεων τους.

Μελανό σημείο, και εικόνα που μόνο ανατριχίλα μπορεί να προκάλεσε σε κάθε νοήμονα φίλαθλο, η απονομή χρυσού μεταλλίου από τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας και σε έναν άνθρωπο που αποτελεί υπόδικο για παράνομες πράξεις που αφορούν τον αθλητισμό. Ευτυχώς, οι 18άρηδες αθλητές της Εθνικής είχαν άλλες προτεραιότητες, επιλέγοντας να πανηγυρίσουν το χρυσό μετάλλιο με ένα μικρό φίλο της ομάδας που τους ακολούθησε από το πρώτο παιχνίδι.

Το καλοκαίρι μπορεί να έχει ακόμα μέρες μπροστά του πριν μας αφήσει και για φέτος, τουλάχιστον για τους τυχερούς που είχαν και έχουν την ευκαιρία της ”απόδρασης” από τα αστικά κέντρα, αλλά για τους μπασκετικούς το καλοκαίρι έχει ήδη τελειώσει και η αναμονή έφτασε στο τέλος της. Ο λόγος για αυτό τον μίνι παραλογισμό, θα μπορούσαμε να πούμε, είναι η προσμονή για την έναρξη του φετινού Ευρωμπάσκετ, μιας διοργάνωσης διαφορετικής από τις προηγούμενες φορές, και η συμμετοχή της “επίσημης αγαπημένης” σε αυτό.

Θα μου επιτρέψετε μια μικρή διευκρίνιση όσο αφορά τον όρο ”επίσημη αγαπημένη”. Είναι ένας καθαρά δημοσιογραφικός όρος που πολλές φορές βοηθάει στη δημιουργία πατριωτικών και, σε ακραίες περιπτώσεις, εθνικιστικών κορόνων, αλλά μακριά από εμάς τέτοια πράγματα. Όντως η σχέση των Ελλήνων φιλάθλων του μπάσκετ με την Εθνική ομάδα είναι ξεχωριστή και δημιουργήθηκε κατά τη διάρκεια των τελευταίων τριάντα χρόνων. Όσων με αφορούν σε προσωπικό επίπεδο, αισθάνομαι την άνεση να τον χρησιμοποιώ χωρίς κανένα κόλλημα, λόγω προσωπικών βιωμάτων, τα οποία και σύντομα θα καταγράψω σε ένα άρθρο, όπως έχω υποσχεθεί εδώ και ένα χρόνο, από τότε δηλαδή που ξεκίνησε αυτό το όμορφο ”ταξίδι” το site μας.

Όπως αναφέρθηκε και ανωτέρω, η φετινή διοργάνωση θα είναι διαφορετική από τις προηγούμενες, και θα αποτελέσει την αφετηρία για μια νέα εποχή τόσο για το Ευρωπαϊκό, όσο και για το Παγκόσμιο, μπάσκετ σε επίπεδο εθνικών ομάδων, ύστερα από τη σχετική πρωτοβουλία των FIBA και FIBA Europe. Συγκεκριμένα, για πρώτη φορά η διοργάνωση θα διεξαχθεί σε τέσσερις διαφορετικές ευρωπαϊκές χώρες και πέντε διαφορετικές ευρωπαϊκές πόλεις. Αρχικά η διοργάνωση είχε ανατεθεί στην Ουκρανία, αλλά οι πολιτικές εξελίξεις και κοινωνικές συγκρούσεις που επικρατούν ακόμα και σήμερα στη χώρα κατέστησαν απαγορευτική τη διεξαγωγή της εκεί. Έγινε προσπάθεια για νέα ανάθεση σε μία και μόνο χώρα από τη FIBA Europe και 16 χώρες είχαν εκδηλώσει αρχικά ενδιαφέρον, με την Ελλάδα να είναι μία εξ αυτών, αλλά τελικά οκτώ από αυτές κατέθεσαν κοινή πρόταση για να αναλάβουν τη διοργάνωση του. Οι οκτώ αυτές χώρες ήταν οι: Γερμανία, Κροατία, Φινλανδία, Γαλλία, Ισραήλ, Λετονία, Πολωνία και Τουρκία. Η FIBA Europe ζήτησε από αυτές τις χώρες να καταθέσουν πρόταση, όχι για την εξολοκλήρου ανάληψη της διεξαγωγής της διοργάνωσης από αυτές, αλλά ακόμα και κομματιού αυτής, το οποίο αυτές θα επέλεγαν. Εκεί φάνηκε πως η FIBA είχε αρχίσει να σκέφτεται κάποιες αλλαγές σε ό,τι αφορούσε περισσότερο τη διεξαγωγή και όχι τόσο τη δομή του Eurobasket.

EuroBasket 2015 Logo

Τελικά στις 8 Σεπτεμβρίου 2014, η FIBA Europe ανακοίνωσε πως η επόμενη διοργάνωση θα διεξαγόταν σε τέσσερις διαφορετικές ευρωπαϊκές χώρες, στις Γερμανία, Κροατία, Λετονία και Γαλλία, με κάθε μία από τις τρεις πρώτες να έχουν την ευθύνη για τη διοργάνωση ενός εκ των ομίλων της πρώτης φάσης, αλλά τη Γαλλία να έχει την ευθύνη, πέρα από την φιλοξενία ενός ομίλου, και για τη διεξαγωγή της τελικής φάσης της διοργάνωσης. Το σκεπτικό της διοργανώτριας αρχής πίσω από αυτή την απόφαση ήταν η διεξαγωγή του Eurobasket κάθε τέσσερα χρόνια από το 2017 και μετά, και όχι ανά δύο όπως ίσχυε από τη δημιουργία του. Λαμβάνοντας υπόψιν το Mundobasket και τους Ολυμπιακούς Αγώνες (που για το μπάσκετ έχουν τεράστια σημασία), βλέπουμε πως από το 2017 και μετά, τα τρία από τα τέσσερα καλοκαίρια μας θα γεμίζουν από μπάσκετ. Φέτος θα έχουμε το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα, του χρόνου είναι οι Ολυμπιακοί Αγώνες της Βραζιλίας και το 2017 την τελευταία φορά που το Eurobasket θα γίνει δύο χρονιές μετά το προηγούμενο. Το 2018 θα έχουμε κενό και το 2019 το Mundobasket της Κίνας. Η συγκεκριμένη διοργάνωση ήταν να γίνει το 2018, αλλά μετατοπίστηκε ένα χρόνο, κι έτσι για πρώτη φορά μετά το 1967, Mundobasket και Mundial δεν θα συμπέσουν την ίδια χρονιά. Το 2020 είναι προγραμματισμένοι να γίνουν οι Ολυμπιακοί Αγώνες στο Τόκιο, το 2021 ξανά Eurobasket, το 2022 κενό, το 2023 Mundobasket και πάει λέγοντας. Μια ιδέα που ναι μεν θα εφαρμοστεί για καθαρά εμπορικούς και τηλεοπτικούς λόγους, αλλά δεν παύει να είναι, μάλλον, προς τη σωστή κατεύθυνση.

Όπως κάθε ιδέα όμως, έτσι και αυτή, δημιούργησε αντιδράσεις οι οποίες προέρχονται από τους ευρωπαϊκούς συλλόγους και βασίζονται στα οικονομικά τους συμφέροντα, όπως αυτό είναι λογικό στην εποχή του απόλυτου επαγγελματικού αθλητισμού. Η διεξαγωγή ανά τεσσάρα χρόνια της διοργάνωσης, ναι μεν έδειχνε πως θα ελάφρυνε τους Ευρωπαίους παίκτες από επιπρόσθετες αγωνιστικές υποχρεώσεις, αφού τόσο το Eurobasket θα αποτελεί δυνατότητα πρόκρισης στο Παγκόσμιο, όσο και το Παγκόσμιο θα δίνει τη δυνατότητα πρόκρισης στο μπασκετικό τουρνουά των Ολυμπιακών Αγώνων, αλλά η FIBA Europe ανακοίνωσε την πρόθεση στο μεσοδιάστημα, και μάλιστα σε σταθερές ημερομηνίες κατά τη διάρκεια της σεζόν, να διεξάγονται προκριματικοί όμιλοι που θα οδηγούν στην πρόκριση στο Eurobasket. Οι ευρωπαϊκοί σύλλογοι δεν θέλουν καν να σκέφτονται πως οι παίκτες τους θα επιβαρύνονται με επιπλέον παιχνίδια, και μάλιστα κατά τη διάρκεια της σεζόν και παράλληλα με τη διεξαγωγή των εθνικών πρωταθλημάτων και των ευρωπαϊκών συλλογικών διοργανώσεων.

Ακόμα μια σελίδα στην κόντρα FIBA Europe και Euroleague ξεκίνησε να γράφεται, αυτή τη φορά εμπλέκοντας και τις εθνικές ομάδες, πέρα από το σύνηθες πεδίο αντιπαραθέσεων των συλλόγων. Και οι δύο πλευρές ψάχνουν τρόπους να μεγαλώσουν την προβολή του αθλήματος, αρά και τα έσοδα από αυτό παράλληλα, αλλά μέχρι στιγμής φαίνεται πως δεν υπάρχει κοινός τόπος συνάντησης των δύο πλευρών. Η φετινή σεζόν φαίνεται πως θα είναι η τελευταία ”ήρεμη”, μετά την ανακωχή που είχαν κάνει πριν κάποια χρόνια οι δύο πλευρές και πως τα δεδομένα θα αλλάξουν δραματικά από το επόμενο καλοκαίρι. Τώρα προς ποια κατεύθυνση, και με την επικράτηση ποιας πλευράς, θα λήξει η νέα αυτή διένεξη είναι ακόμα αρκετά νωρίς να προβλέψουμε, αλλά η ευχή μας είναι το μπάσκετ να βγει ενδυναμωμένο από όλη αυτή την ιστορία.

Μέσα από τη σελίδα του The Ball Hog, θα έχετε φυσικά τη δυνατότητα να ενημερωθείτε για τα πάντα που αφορούν το φετινό Eurobasket, ώστε να είστε πλήρως ενημερωμένοι και έτοιμοι για την παρακολούθηση της διοργάνωσης. Επίσης, κατά τη διάρκεια του τουρνουά θα βάλουμε τα δυνατά μας, όχι τόσο στο να σας παρέχουμε άμεση ενημέρωση, αλλά περισσότερο στο να σας δίνουμε την ευκαιρία να ”διαβάζετε”’ τα παιχνίδια μέσα από τη δική μας ματιά, το δικό μας πάθος και την κοινή ”αρρώστια” που μοιραζόμαστε για το μπασκετάκι.

The following two tabs change content below.

Petros Kaounis

Πρωταθλητής LOL Fantasy League 2014-15 ενάντια σε κάθε λογική. H απαγόρευση του hand-checking σκότωσε μια πολλά υποσχόμενη μπασκετική καριέρα. Βλέποντας τα όνειρά του να γίνονται συντρίμμια, το έριξε στα βιβλία. Όταν τα άλλα παιδάκια προσπαθούσαν να αντιγράψουν στα τσιμέντα τις φιγούρες του MJ, αυτός αντέγραφε τις αγκωνιές του Bill Laimbeer. Από οικονομολόγος κατέληξε συντάκτης στη μεγαλύτερη μπασκετική ιστοσελίδα του κόσμου (www.theballhog.net), με μοναδικό του στόχο να φάει την έδρα του Zach Lowe. Αγαπημένη του Pick Up Line: «Ώστε δεν πρόλαβες τον Γκάλη με σορτσάκι,ε;; Ενδιαφέρον…».