Oklahoma City Thunder (3) vs Dallas Mavericks (6)
Οι τρίτοι της Δυτικής περιφέρειας Thunder θα αντιμετωπίσουν στον πρώτο γύρο των playoffs τους Mavericks για τρίτη φορά τα τελευταία έξι χρόνια. Οι δύο προηγούμενες ήταν στους τελικούς της Δυτικής περιφέρειας το 2011, όταν και πέρασαν οι Mavs με 4-1 και εν συνεχεία κατέκτησαν και το δαχτυλίδι, και στον πρώτο γύρο το 2012, όταν την σειρά κέρδισαν οι Thunder με sweep. Οι Thunder, χωρίς να παίξουν τρομερό μπάσκετ στην κανονική περίοδο, κατέλαβαν την τρίτη θέση με 55-27, και κάποιος κακεντρεχής θα μπορούσε να πει πως το κατάφεραν γιατί η Δυτική Περιφέρεια έχει χάσει τη δύναμή της και δεν έχει τις υπερδυνάμεις που είχε μερικά χρόνια πριν, εμείς, όμως, δεν υιοθετούμε τέτοιες απόψεις.
Από την άλλη, ο Rick Carlisle αποδεικνύει για μια ακόμη φορά πως αν είσαι καλός προπονητής και φτιάξεις μια ομάδα με ομοιογένεια, που ο κάθε παίχτης έχει τον ρόλο του μέσα σε αυτή, είναι πολύ πιο εύκολο από όσο δείχνει να μπεις στα playoffs και με καλό πλασάρισμα1)βοηθάει να έχεις και έναν sevenfooter που τα βάζει από παντού για να στήνεις τα πλάνα σου γύρω του, βέβαια. Ειδικά όταν τον λένε “Dirk”. Οι Mavericks, χωρίς να παίξουν ούτε αυτοί ιδιαίτερα ποιοτικό μπάσκετ, κατάφεραν να αποφύγουν τις δύο τελευταίες θέσεις των playoffs που θα τους έριχναν πάνω στα λιοντάρια των Warriors και Spurs στον πρώτο γύρο.
Ας δούμε τις επιδόσεις των δύο ομάδων σε στατιστικές κατηγορίες κλειδιά.
(Να σημειώσουμε πως η ιδέα των 4 Factors ήρθε από το κείμενο του Leon T. όσον αφορά τα playoffs της Euroleague.)
Στη Regular Season
Με τέσσερις νίκες σε ισάριθμα παιχνίδια έκλεισαν οι Oklahoma City Thunder την κανονική περίοδο απέναντι στους Dallas Mavericks. Τα δύο από τα τέσσερα παιχνίδια ήταν κλειστά, ενώ τα άλλα δύο η ομάδα της Oklahoma τα κέρδισε αρκετά εύκολα.
DAL: D.Williams 20pts, 6ast, 6rebs
OKC: R.Westbrook 31pts, 11ast, 5rebs, 5stls
DAL: J.J.Barea 18pts, 6ast, 3rebs
OKC: K. Durant 29pts, 4ast, 10rebs
OKC: K.Durant 24pts, 7ast, 3rebs
DAL: C.Parsons 26pts, 3ast, 5rebs
OKC: K. Durant 24pts, 6ast, 8rebs
DAL: D.Nowitzki 33pts, 6rebs, 2stls
Oklahoma City Thunder
Σε πολλά από τα roundtables που κατά καιρούς σκαρώνουμε στα γραφεία του BallHog, όταν η κουβέντα πάει στην Oklahoma οι αντιδράσεις είναι ποικίλες. Άλλοι μένουν άφωνοι με τα φετινά κατορθώματα του Russell Westbrook, άλλοι απολαμβάνουν κάθε κίνηση του αέρινου Kevin Durant, αλλά οι περισσότεροι είναι σκεπτικοί και αναρωτιούνται μέχρι πότε οι δυο stars της ομάδας θα πάψουν να πιστεύουν σε αυτή και θα κατευθυνθούν προς την έξοδο με ελαφρά πηδηματάκια.
Μία ακόμα χρονιά, που η αλήθεια είναι ότι ξεκίνησε με όνειρα μετά την πρόσληψη του Billy Donovan, δείχνει να πηγαίνει χαμένη. Η τρίτη θέση που τερμάτισε η ομάδα δεν είναι τόσο απογοητευτική, όμως αυτό που δεν αρέσει ούτε στους φιλάθλους της ομάδας, άλλα ούτε και στους μπασκετόφιλους γενικότερα, είναι ότι η ομάδα δεν έδειξε να άλλαξε καθόλου φιλοσοφία μέσα στην χρονιά, μένοντας στάσιμη και αντιπαραγωγικά συγκεντρωτική στα κρίσιμα σημεία.
Γιατί θα περάσουν
Γιατί οι δύο αστέρες της ομάδας θα πάρουν για μερικά ακόμα παιχνίδια την ομάδα στις πλάτες τους και θα κάνουν το καθήκον τους. Γιατί ο Russell Westbrook θα συνεχίσει και στην post season να είναι σεληνιασμένος, κάνοντας το ένα triple-double μετά το άλλο, παίρνοντας την σκυτάλη από τον Kevin Durant στον άτυπο τίτλο του MVP της ομάδας.
Θα περάσουν επειδή μπορούν να κατατροπώσουν σωματικά τους αντιπάλους τους. Οι Thunder βρίθουν εντυπωσιακών αθλητών και, ακόμα και αν δεν έχουν εκμεταλλευτεί στο έπακρο τις δυνατότητές τους παίζοντας ακόμα ταχύτερα, σε αυτή τη σειρά μπορούν να βγάλουν τη γλώσσα των γηραλέων και ταλαιπωρημένων από τραυματισμούς Mavericks, ανεβάζοντας τους ρυθμούς και εφορμώντας στο επιθετικό rebound με μανία.
Χωρίς αμφιβολία πάντως, ο commissioner του NBA θέλει οι Thunder να πάνε μακριά, καθώς τα τηλεοπτικά τους νούμερα είναι υψηλά. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ότι το παιχνίδι της 6ης Φλεβάρη με αντίπαλο τους πρωτοπόρους Warriors ήταν το ματς με την μεγαλύτερη τηλεθέαση σε κανονική περίοδο, γράφοντας μέσο όρο 3.230.00ο τηλεθεατών, ενώ στο πικ έφτασε και τους 4.000.000, δυόμιση χρόνια μετά από το παιχνίδι των Bulls με τους Cavaliers τον Οκτώβρη του 20142)το οποίο ήταν την πρώτη εβδομάδα εκείνης της σεζόν.
Γιατί θα αποκλειστούν
Παραδόξως για μια ομάδα που έχει στο ρόστερ της, τους RW και KD, οι λόγοι που θα μπορούσαν να αποκλειστούν είναι περισσότεροι. Είναι οι ίδιοι λόγοι που η ομάδα δεν κατάφερε να κάνει το βήμα παραπάνω μέσα στην χρονιά. Ο αυτόματος πιλότος που φαίνεται ότι βρίσκεται από την αρχή της χρονιάς. Για όσους παρακολουθούν συστηματικά τους Thunder, είναι φως φανάρι ότι η ομάδα δεν έχει δείξει βελτίωση σε σχέση με την μονοδιάστατη επιθετική εικόνα που παρουσίαζε επί Scott Brooks. Ο Billy Donovan σε κανένα σημείο της σεζόν δεν έδειξε ότι μπορεί να εκμεταλλευτεί την δύναμη του Serge Ibaka, ο οποίος σαν αποτέλεσμα διανύει την χειρότερη (μετά την rookie) σεζόν του σε blocks, rebounds κι true shooting percentage. Ο τρόπος παιχνιδιού των Thunder, οι οποίοι δίνουν αρκετό χώρο στη ρακέτα σε Westbroook και Durant, επιδιώκει αναγκάζει τον Κονγκολέζο Ισπανό να σουτάρει από μακριά. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι ο μέσος όρος απόστασης των σουτ που επιχειρεί φέτος, είναι τα 4,1 μέτρα ενώ τις πρώτες πέντε σεζόν του, ο συγκεκριμένος δείκτης ήταν στα 2,8 μέτρα. Η μη αξιοποίηση του ύψους και των αθλητικών προσόντων του κοντά στο καλάθι είναι από τις μεγαλύτερες βολές κατά της δουλειάς του Donovan.
Ταυτόχρονα, όπως έχουμε γράψει και στο παρελθόν, οι Thunder είναι απρόσμενα κακοί στο να κλείνουν τα παιχνίδια, καθώς οι άμυνες ρίχνουν τα στίφη τους πάνω στο γνωστό δίδυμο, και τους αναγκάζουν σε άσχημα σουτ και λάθη, με τον Donovan, όπως και ο Brooks, να αδυνατεί να κεφαλαιοποίησει την συγκέντρωση της άμυνας σε δύο μόνο παίκτες βγάζοντας ποιοτικά σουτ. Το εντυπωσιακό στατιστικό των 13 ηττών σε παιχνίδια που μπαίνουν στην τέταρτη περίοδο με προβάδισμα, είναι μεν λίγο παραπλανητικό, αλλά ταυτόχρονα και χαρακτηριστικό των προβλημάτων τους, που ανάγκασαν τον Χάτσιο να τους χαρακτηρίσει ως “την Arsenal του NBA”.
Αν λάβουμε υπ’όψιν πως οι Mavericks με τα μόλις 12,8 λάθη ανά αγώνα δεν θα προσφέρουν εύκολους πόντους στους Thunder, αν τα παιχνίδια παραμείνουν κλειστά μπαίνοντας στην τέταρτη περίοδο μπορούν πολύ εύκολα να πειράξουν το μυαλό των αστεριών της Oklahoma και, προσδοκώντας σε καμιά ακατανόητη έμπνευση του Billy Donovan (όπως για παράδειγμα να βάλει τον Waiters σαν point guard), να πάρουν κάποιο από τα πρώτα παιχνίδια οδηγώντας τους Thunder σε νευρική κρίση.
X-Factor
Όχι Kevin δεν είσαι εσύ. Ένα από τα θέματα που αναλύσαμε σε ένα από τα τελευταία Roundtables είναι το κατά πόσο ο Westbrook είναι ο ηγέτης των Thunder. Τα 18 triple doubles (τα οποία μεταφράζονται σε 18 νίκες για την ομάδα της Oklahoma) που πέτυχε μέσα στη σεζόν δεν αφήνουν κανένα περιθώριο για αμφισβήτηση. Ο Westbrook ισοφάρισε και το ρεκόρ του Michael Jordan με τα περισσότερα triple-doubles σε ένα μήνα, κάνοντας επτά τον Μάρτιο.
Russell Westbrook (OKC): 18th triple-double of season, ties Magic Johnson (1981-82) for most in a single season in last 40 years.
— ESPN Stats & Info (@ESPNStatsInfo) April 12, 2016
Βέβαια, για να μην υπάρχουν και παρεξηγήσεις3)όχι ότι μας νοιάζει δηλαδή, αρκεί να αναφέρουμε ότι ο Durant κάνει μία από τις καλύτερες σεζόν της καριέρας του, καθώς τελείωσε με 28,2 ppg, 8,2 rpg και 5 apg. Αρκεί να αναφέρουμε ότι ο τελευταίος που τελείωσε μία σεζόν με 25+ σε πόντους, 8+ σε rebounds και 5+ σε assists ήταν ο Oscar Robertson.
Dallas Mavericks
Άλλη μια χρονιά στην μετριότητα θα μπορούσε ν χαρακτηρίσει κανείς την φετινή για τους Mavs. Κάθε καλοκαίρι ξεκινά με διθυραμβικούς τίτλους ότι ο Mark Cuban είναι έτοιμος να φέρει έναν μεγάλο αστέρα, για να πλαισιώσει τον Dirk Nowitzki τώρα που συμπληρώνει τα τελευταία ένσημα πριν την συνταξιοδότηση, αλλά κάθε φορά η προσπάθεια του φαφλατά προέδρου αποτυγχάνει. Το καλοκαίρι ήταν ο DeAndre Jordan αυτός που απαρνήθηκε το Dallas για να παραμείνει στο L.A.4)Μεταξύ μας τώρα απορώ ποιος θεωρεί ότι άξιζε τόσα λεφτά ο Jordan;. Έτσι η χρονιά ξεκίνησε με τον προερχόμενο από σοβαρότατο τραυματισμό Wesley Matthews να είναι η ποιοτικότερη προσθήκη στο roster των Mavs.
Γιατί θα περάσουν
Γιατί ο Rick Carlisle θα έπρεπε φέτος να είναι υποψήφιος για το Coach of the Year, καθώς πλέον τα θαύματα πως κάνει κάθε χρόνο με roster έκτακτης ανάγκης πλαισιώνοντας τον μεγάλο Γερμανό με φερέλπιδες τραυματίες και ξεπλυμένους βετεράνους, δεν χωρούν λογικής εξήγησης και θα μπορούσαν να ερμηνευτούν μονάχα αν αρχίσουμε να καταφεύγουμε στη μεταφυσική. Ο Carlisle είναι ο αδιαμφισβήτητος νικητής -αν και μοναδικός υποψήφιος- για το βραβείο του Μάγου της Χρονιάς. Βρίσκεται αντιμέτωπος με τον αντικειμενικά χειρότερο προπονητή που βρίσκεται στα playoffs, και αν ποτέ μπορούσε ένας προπονητής να κερδίσει μια σειρά μόνος του θα είναι αυτή. Με ειδική μνεία στο πώς θα σημαδέψει στην επίθεσή του και θα προσπαθήσει να εκθέσει τον Kanter και τις περίπλοκες άμυνες που θα σκαρφιστεί, προκειμένου να χρησιμοποιήσει προς όφελος του την ανικανότητα των Thunder να βρουν ένα shooting guard με αξιόπιστο σουτ.
Επίσης, ένας ακόμα καλός λόγος για να περάσουν, είναι γιατί ο κοντορεβυθούλης J.J. Barea θα συνεχίσει τα όργια που έκανε από τις 23 Μαρτίου μέχρι και τις 6 Απριλίου, όπου σε οκτώ παιχνίδια είχε 21,3 ppg, 6,1 apg, 3,1 rpg με 52% FG και 48% στα σουτ τριών πόντων. Κάπως έτσι κέρδισε και το βραβείο αυτό:
Tέλος, δεν μπορούμε να παραγνωρίσουμε το γεγονός πως ο Dirk αφιονίζεται στα playoffs όταν βρίσκει μπροστά του τους Thunder και τον Serge Ibaka. 30 πόντοι μέσο όρο, με 50% FG είναι η συγκομιδή του σε εννιά παιχνίδια, και έχει ενδιαφέρον να δούμε αν μπορεί να πιάσει και φέτος αυτά τα standards.
Γιατί θα αποκλειστούν
Γιατί πολύ απλά το ανθρώπινο δυναμικό τους δεν είναι αρκετό για κάτι παραπάνω. Μεγάλα συν η παρουσία του Rick Carlisle, η εμπειρία, ο Dirk και ο “κοντός”, αλλά τα βασικά στελέχη της ομάδας έχουν περάσει τα τριάντα ή προέρχονται από τραυματισμούς (Matthews). Η παρουσία του Parsons θα πρόσθετε ιπποδύναμη, αλλά για πολλοστή φορά χτυπάει και χάνει κρίσιμα παιχνίδια.
Η γραμμή ψηλών του Dallas μοιάζει με μπουφέ γεμάτο λιχουδιές μπροστά στον Russell Westbrook. Nowitzki, Lee, Pachulia δεν τρομάζουν ούτε τον Παπαμακάριο μπροστά στο καλάθι, και ο Russell είναι συνηθισμένος να μπουκάρει με χίλια απέναντι σε πολύ πιο νέους, πιο δυνατούς και πιο αλτικούς αντιπάλους. Αν ένας άνθρωπος μπορεί να βρει λύσει σε τούτο τον γρίφο, αυτός είναι ο Carlisle, αλλά προς το παρόν δεν φαίνεται να διαθέτει λύση.
X-Factor
Όσο στο ρόστερ των Mavericks θα υπάρχει ο Dirk, δεν χωρά αμφιβολία ότι ο ρόλος του X-factor θα του ανήκει. Ο Γερμανός, που στις 19 Ιουνίου θα κλείσει τα 38 του χρόνια, διανύει μια καλή σεζόν δεδομένης της ηλικίας του, με 18,3 ppg, 6,5 rpg και 0,7 blocks. To παράδοξο είναι, βέβαια, ότι είναι ο πρώτος σε blocks στην ομάδα των Mavs.
Το μόνο αρνητικό για τον forward των Mavs είναι ότι φέτος ο coach Carlisle, λόγω των περιορισμένων ποιοτικών λύσεων στους ψηλούς, δεν κατάφερε να τον ξεκουράσει μέσα στη σεζόν, έχοντας 31,5 λεπτά συμμετοχής στα 75 παιχνίδια που αγωνίστηκε. Απλά να αναφέρουμε ότι πέρσι ο Dirk αγωνίστηκε σε 77 παιχνίδια με 29,6 λεπτά μέσο όρο, έχοντας δίπλα του βέβαια τον Tyson Chandler.
Στους Mavericks υπάρχει και η νέμεση του Enes Kanter, ένας άλλος Ανατολίτης center που διόλου δεν μοιάζει με τον Τούρκο στην κοψιά και το παιχνίδι, αλλά ανέλπιστα παίζει καλά εναντίον του. Ναι, ο Carlisle είναι τέτοιου βεληνεκούς ιδιοφυΐα που συζητάμε για το match-up Mejri-Kanter.
https://www.youtube.com/watch?v=z8cxxPdOqlg
Πρόγραμμα
Game 1: Κυριακή 17 Απριλίου, Mavericks @ Thunder, Chesapeake Energy Arena, 3:30 πμ
Game 2: Τρίτη 19 Απριλίου, Mavericks @ Thunder, Chesapeake Energy Arena, 2:00 πμ
Game 3: Παρασκευή 22 Απριλίου, Thunder @ Mavericks, American Airlines Center, 1:00 πμ
Game 4: Κυριακή 24 Απριλίου, Thunder @ Mavericks, American Airlines Center, 2:00 πμ
Game 5 (αν χρειαστεί): Τρίτη 26 Απριλίου, Mavericks @ Thunder, Chesapeake Energy Arena
Game 6 (αν χρειαστεί): Παρασκευή 29 Απριλίου, Thunder @ Mavericks, American Airlines Center
Game 7 (αν χρειαστεί): Κυριακή 1 Μαίου, Mavericks @ Thunder, Chesapeake Energy Arena
Τι θέλουμε να γίνει
Να περάσουν οι Mavs για να την σπάσω στον Ραδικόπουλο, κάνοντας ένα ακόμα preview της αγαπημένης μου ομάδας. Αλλά το ιδανικότερο σενάριο για τους λάτρεις του Dirk Nowitzki και όχι μόνο, θα ήταν μια μία παράσταση a la playoffs 2011, όπου ο Dirk με αντίπαλο πάλι τους Thunder στους τελικούς της Δυτικής Περιφέρειας είχε 32.2 ppg, 5,8 rpg και 2,6 apg.
Τι θα γίνει
Μα φυσικά θα περάσουν οι Thunder, ίσως εύκολα, καθώς όσο ομάδα του προπονητή και να είναι οι Mavs, δεν έχουν σε τόσο αυξημένο βαθμό την αμυντική προσήλωση για να αντιμετωπίσουν -και να σταματήσουν- το σεληνιασμένο δίδυμο των Westbrook – Durant.

Loukas Moschoulas

Latest posts by Loukas Moschoulas (see all)
- 2019-20 Previews: Toronto Raptors - October 21, 2019
- 2019-20 Previews: San Antonio Spurs - October 20, 2019
- 2019-20 Previews: Oklahoma City Thunder - October 18, 2019
- 2019-20 Previews: Minnesota Timberwolves - October 17, 2019
- 2019-20 Previews: Millwaukee Bucks - October 15, 2019
↑1 | βοηθάει να έχεις και έναν sevenfooter που τα βάζει από παντού για να στήνεις τα πλάνα σου γύρω του, βέβαια. Ειδικά όταν τον λένε “Dirk” |
---|---|
↑2 | το οποίο ήταν την πρώτη εβδομάδα εκείνης της σεζόν |
↑3 | όχι ότι μας νοιάζει δηλαδή |
↑4 | Μεταξύ μας τώρα απορώ ποιος θεωρεί ότι άξιζε τόσα λεφτά ο Jordan; |