O Derrick Rose έγινε ο 18ος MVP στην ιστορία του ΝΒΑ που αλλάζει ομάδα. H λίστα αυτή, έχει παίκτες σημαίες που απλά έκλεισαν την καριέρα τους σε άλλη ομάδα, παίκτες που κάνανε καλή καριέρα και μετά τα χρόνια που τους χάρισε το MVP, αλλά και τρεις που πήραν το σχετικό βραβείο με διαφορετικές ομάδες.
Welcome to the #Knicks, @drose. pic.twitter.com/CVQfJfzThK
— NEW YORK KNICKS (@nyknicks) June 23, 2016
Η πρώτη φορά δεν μετράει ακριβώς, μιας και ο MVP του 1957, Bob Cousy, αφού αποσύρθηκε έχοντας παίξει μόνο για τους Boston Celtics και ξεκουράστηκε για έξι ολόκληρα χρόνια, αγωνίστηκε για εφτά όλα κι όλα παιχνίδια, σημειώνοντας συνολικά μόλις πέντε πόντους για λογαριασμό των Cincinatti Royals το 1969.
Η περίπτωση του Chamberlain, όμως, είναι λίγο πιο μπερδεμένη. Από το 1959 ως το 1965 αγωνίστηκε με την ομάδα των Warriors, κατακτώντας μια φορά το MVP, το 1960. Στην εξαετία αυτή, όμως, η ομάδα από Philadelphia Warriors έγινε San Francisco Warriors. To 1965 επέστρεψε στην Philadelphia, που είχε αποκτήσει και πάλι ομάδα με τους γνωστούς μας 76ers, κι εκεί κατέκτησε ακόμα τρεις φορές το MVP, πριν πάει στους Lakers το 1969, το καλοκαίρι της χρονιάς που κατέκτησε το 4ο και τελευταίο του βραβείο. Ο Wilt έγινε ο πρώτος MVP που αλλάζει ομάδα την ίδια χρονιά της κατάκτησης του τίτλου.
Ο Oscar Robertson αγωνίστηκε για 10 χρόνια με τους Royals, όντας ο MVP το 1964, πριν παίξει τα τελευταία τέσσερα χρόνια της καριέρας του στους Bucks, ομάδα με την οποία κατέκτησε και το μοναδικό του πρωτάθλημα.
Ο Kareem Abdul-Jabbar δεν έχει πάρει το MVP μόνο με διαφορετικές ομάδες, ο δεύτερος που πετυχαίνει κάτι τέτοιο πέρα του Chamberlain, αλλά και με διαφορετικό όνομα. Πήρε τρεις φορές το βραβείο σαν παίκτης των Bucks, την πρώτη σαν Lew Alcindor, κι άλλες τρεις φορές με τους Lakers, όντας ο πολυνίκης του θεσμού.
Ο Dave Cowens, MVP του 1973, έπαιξε 10 χρόνια στους Boston Celtics πριν κλείσει την καριέρα του για μια τριετία στους Bucks.
O Bob McAdoo, άλλαξε αρκετές ομάδες στην καριέρα του, οπότε αναμενόμενα βρίσκεται κι εδώ πέρα. MVP ήταν το 1975 με τους Buffalo Braves, την πρώτου ομάδα.
O Bill Walton πήρε το MVP το 1978, ένα χρόνο μετά το πρωτάθλημα που κατέκτησε με τους Blazers. Tα προβλήματα που έβγαλε στα γόνατα, όμως, τον έκαναν να χάσει την αίγλη του και τελικά άλλαξε δυο φορές ομάδα, παίζοντας σε Clippers και Celtics.
O Moses Malone κατέκτησε τρεις φορές το MVP, τις δύο με τη φανέλα των Rockets, το 1979 και το 1982, και στη συνέχεια, την αμέσως επόμενη σεζόν, το 1983, με τους Sixers, όντας ο μοναδικός παίκτης μέχρι στιγμής στην Ιστορία που πετυχαίνει να κερδίσει διαδοχικές χρονιές το MVP με διαφορετικές ομάδες. Συνολικά αγωνίστηκε, όπως αναλυτικά μπορεί να δει κανείς στην καριέρα του στο άνωθεν link, σε Washington, Atlanta, Milwaukee και San Antonio, πέρα από Houston και Philadelphia.
Michael Jordan για τη συνέχεια, και η ιστορία γνωστή. Έξι πρωταθλήματα και πέντε MVPs με τους Bulls, πριν γυρίσει -για δεύτερη φορά- και παίξει με τους Wizards για δυο χρονιές.
Ο φίλος του MJ, Charles Barkley, πήρε το MVP το 1993, με τους Suns, την μεσαία ομάδα της καριέρας του, έχοντας παίξει για 76ers πριν και Rockets μετά από τους Ήλιους.
Ο Hakeem Olajuwon είναι λίγο περίπτωση Cousy, μιας και η καριέρα του είναι συνδεδεμένη με τους Rockets, μα έκλεισε την καριέρα του στο Toronto, όπου αγωνίστηκε το 2002. Εκτός των πρωταθλημάτων που κατέκτησε και τα MVPs των Τελικών, ήταν κι ο MVP του ΝΒΑ το 1994.
Επόμενος σταθμός ο Karl Malone, που μετά από 18 χρόνια και δύο MVPs στους Jazz, το πάλεψε για ένα δαχτυλίδι στους Lakers για μια χρονιά, το 2004, όταν και έφτασαν στους Τελικούς, αλλά απέτυχε και πάλι, χάνοντας από τους Pistons αυτή τη φορά.
Απέτυχε επειδή ο Shaq που είχε ήδη τρία δαχτυλίδια κι ένα MVP με τους Lakers είχε ήδη πνευματικά απομακρυνθεί από την ομάδα, όπως κι έγινε και τυπικά το ίδιο καλοκαίρι, με τον O’Neal να αλλάζει τέσσερις ομάδες μετά τους Lakers.
O Allen Iverson ήταν MVP το 2001, αλλά μετά από λίγο ήρθε η κατρακύλα, φτάνοντας μέχρι και στην Τουρκία.
Ο Kevin Garnett ήταν ο MVP το 2004 με τους Timberwolves, αλλά ο πρωτάθλημα ήρθε με τους Celtics. Μετά τους Κέλτες ήρθαν και οι Nets και στη συνέχεια η επιστροφή στη Minnesota για να κλείσει την καριέρα του.
O Steve Nash πρωτάθλημα δεν πήρε, πήρε όμως δυο κολλητά MVPs με τους Suns, έχοντας ήδη περάσει από τους Mavericks, καθώς κι άλλη μια φορά από το Phoenix. Το προσπάθησε για τίτλο με τους Lakers, αλλά όλοι θυμόμαστε πως πήγε αυτή η απόπειρα.
Τελευταίος που άλλαξε ομάδα πριν τον Rose ήταν ο LeBron James που πήρε δυο MVPs με τους Cavs, πριν αλλάξει ομάδα, και με διάλειμμα ενός έτους, πάρει κι ακόμα δυο με τους Miami Heat. Ο Derrick Rose ήταν ο λόγος που ο James δεν μάζεψε πέντε μαζεμένα Maurice Podoloff Trophys.
To διάλειμμα του James ήταν το 2011, η χρονιά που MVP του πρωταθλήματος βγήκε ο Derrick Rose, ο νεότερος μάλιστα στην ιστορία της λίγκας, στην καλύτερη σεζόν των Ταύρων μετά τα πρωταθλήματα του Jordan. Χρονιά που δυστυχώς ήταν η αρχή του μπασκετικού του τέλους, με τον Rose να μπαινοβγαίνει σε χειρουργεία και φυσιοθεραπευτήρια, να χάνει ολόκληρες σεζόν, να μην θυμίζει σε τίποτα τον εκρηκτικό guard των αρχικών του χρονιών στο πρωτάθλημα, και τελικά να γίνεται trade στους New York Knicks, ψάχνοντας ένα νέο κίνητρο για την καριέρα του.
Μέχρι να δούμε αν ο Kevin Durant γίνει ο 19ος, και δεύτερος MVP που θα αλλάξει ομάδα το ίδιο καλοκαίρι, ο Derrick Rose θα είναι ο πιο πρόσφατος της λίστας.
Update: O Kevin Durant έγινε πράγματι ο 19ος MVP που αλλάζει ομάδα, μετακομίζοντας στο San Francisco και τους Golden State Warriors.
Latest posts by Kosmas Kapsalis (see all)
- 2019-20 Previews: Phoenix Suns - October 20, 2019
- 2019-20 Previews: Philadelphia 76ers - October 20, 2019
- 2019-20 Previews: New York Knicks - October 18, 2019
- 2019-20 Previews: New Orleans Pelicans - October 18, 2019
- Τα Βραβεία της Χρονιάς όπως εσείς τα Ψηφίσατε - June 24, 2019
Τι έγινε ρε παιδιά;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;