Προφανώς για εμάς εδώ στην Ψωροκώσταινα οι Bucks έχουν το δικό τους ενδιαφέρον, λόγω του Γιάννη Αντετοκούνμπο. Ωστόσο, από όπου και αν το πιάσεις το project που έχει στηθεί στο Milwaukee, πρόκειται για μια μπασκετική επανάσταση. Ο Αντετοκούνμπο ως point guard είναι η απαρχή αυτής της επανάστασης, που συνάδει με την πρόοδο των πιτσιρικάδων και που ο προορισμός της είναι ένας: δεν υπάρχει ταβάνι. Και με τον Έλληνα και τον Jabari Parker να είναι ένα χρόνο μεγαλύτεροι, το project αυτό αποκτά μια “μπασκετικά διεστραμμένη” μορφή.
Που σας αφήσαμε
Σας αφήσαμε να μας τα χαλάτε πέρυσι. Βλέπετε η συμμετοχή σας στην post season του ’14-’15 μας είχε κάνει να πιστέψουμε πως οι συνεχόμενες παρουσίες εκεί θα είναι κάτι σαν τον πρωινό μας καφέ. Δυστυχώς κάτι τέτοιο δεν συνέβη, και θέλουμε να πιστεύουμε πως η περσινή χρονιά ήταν απλά μια κακή παρένθεση. “On the bright side” όμως, οι Bucks κέρδισαν αρκετά πράγματα, τόσο σε ατομικό, όσο και σε ομαδικό επίπεδο. Η μετακίνηση του Αντετοκούνμπο στον άσο μετά το All-Star Game έφερε τα πάνω κάτω στην απόδοση του Milwaukee και έδωσε το δικαίωμα στον ίδιο να πλησιάζει στα όρια του triple double σε κάθε παιχνίδι. Ο Jabari Parker είχε την πρώτη του γεμάτη χρονιά και έδειξε πως αν δεν είχε τραυματιστεί θα ήταν σίγουρα μέσα σε εκείνους που θα διεκδικούσαν το βραβείο του rookie της χρονιάς. O Khris Middleton αποτέλεσε τον δεύτερο all-around παίχτη, πίσω από τον Αντετοκούνμπο, και, παράλληλα, μια legitimate scoring option ακόμα και με αυξημένες προσπάθειες, ενώ η παρουσία του Monroe έδωσε μεν μια physical presence που χρειαζόταν η ομάδα στο ζωγραφιστό, αλλά μας τα χαλούσε στην άμυνα, καθώς το footwork του1)Και οι συνήθεις διαλείψεις προσοχής του. δεν τον βοηθούσε να κάνει αυτά που ζητούσε ο Jason Kidd. Οι Bucks της περσινής σεζόν χαρακτηρίζονται από την προ και την μετά All-Star περίοδο και κατά πάσα πιθανότητα θα δούμε το ίδιο αγωνιστικό στυλ με το οποίο τελείωσαν το ’15-’16.
Καλοκαιρινά ειδύλλια και αποχαιρετισμοί
Αρκετή κίνηση στην πολιτεία του Wisconsin, πάντα με άξονα το τι ταιριάζει στην αγωνιστική φιλοσοφία του Kidd και όχι απαραίτητα κάτι εκθαμβωτικό για να πουλήσουμε φανέλες, όπως φαίνεται ό,τι έγινε -τελικά – με τον Monroe. Στην backcourt οι Bucks πρόσθεσαν κάτι σκληρό και βρώμικο, με τον Matthew Dellavedova να εξαργυρώνει το πάθος που έδειχνε επί διετίας τους Cavs και να παίρνει – κατά τη δήλωση του Kidd στην Media Day – φανέλα βασικού στο Milwaukee. Από εκεί και πέρα, ο Kidd ήθελε να προσθέσει έναν σουτέρ στο roster, ο οποίος να έρχεται από τον πάγκο και να ξεκολλάει την ομάδα όποτε το χρειάζεται. Να ξαναβρεί, δηλαδή, την ενσάρκωση του Jared Dudley. Στον ρόλο αυτό θα δούμε φέτος τον Mirza Teletovic, που ακολούθησε το αντίθετο δρομολόγιο, και ο οποίος αν βγάλει τους σχεδόν 12 πόντους μ.ο. με 2-2,5 τρίποντα ανά παιχνίδι2)Πηγή: basketball-reference.com, θα είναι η ιδανική λύση από τον πάγκο πίσω από τους ασταθείς από απόσταση forwards του Milwaukee.
Συνεχίζοντας με τις προσθήκες βετεράνων, στα “ελάφια” θα αγωνιστούν φέτος τόσο ο Steve Novak3)Πήγε στους Bucks τον περασμένο Φεβρουάριο, με συμβόλαιο μέχρι το τέλος της σεζόν και ανανέωσε μαζί τους τον περασμένο Ιούλιο για ένα χρόνο, ίσως στην πιο zero fucks given κίνηση του καλοκαιριού., όσο και ο πρωταθλητής με τους Mavericks το 2011 και υπεραιωνόβιος, Jason Terry. Δεν είμαστε σίγουροι πως θα προσφέρουν πολλά, αν και ο Kidd γνωρίζει από πρώτο χέρι για το τι είναι ικανός ο 39χρονος Terry. Μαζί, άλλωστε, κατέκτησαν το δαχτυλίδι του ’11. Το πάρε-δώσε του καλοκαιριού ολοκλήρωσε πρόσφατα η ανταλλαγή που έκανε το Milwaukee με το Houston, στέλνοντας τον Tyler Ennis στο Texas και τον Michael Beasley στο Wisconsin. Τέλος, αξίζει να σημειώσουμε πως παρουσία στο training camp θα έχουν και οι JJ O’Brien και Orlando Johnson, οι οποίοι έχουν υπογράψει με τους Bucks μη εγγυημένα συμβόλαια4)Πηγή: spotrac.com.
Rookie Peek
Η περίπτωση του Thon Maker συζητήθηκε, ίσως, όσο καμία άλλη στο φετινό draft. To ύψος του, η σωματική του διάπλαση, η ηλικία του και το γεγονός ότι δεν έχει αγωνιστεί πουθενά5)Ποιον θυμίζει, ποιον θυμίζει; τον έκαναν από μόνο του μια ελκυστική – και συνάμα με αρκετό ρίσκο -επιλογή. Ο Maker κοιτάζει τον κόσμο από τα 2,16 μέτρα και ενδεχομένως να είναι η περίπτωση ψηλού που έψαχναν για να χτίσουν. Φαίνεται να κατέχει ένα εξαιρετικό, για την ηλικία του (όποια τελικά είναι αυτή!), footwork, είναι σε θέση να πάρει μερικά midrange shots, ενώ δείχνει να ξέρει να κινείται πολύ καλά μακρυά από την μπάλα. Και μέσα σε όλα αυτά, η διάθεσή του για άμυνα είναι επίσης μεγάλη. Αν όλα αυτά μετουσιωθούν σε πράξη, τότε οι Bucks θα έχουν χτυπήσει -ακόμα ένα- jack pot.
Αρκετά πιο κάτω, στον δεύτερο γύρο, οι Bucks επέλεξαν τον Malcolm Brogdon από το πανεπιστήμιο της Virginia, όπου παρέμεινε και τα τέσσερα χρόνια. Ο 23χρονος shooting guard έδειξε μια σταθερή βελτίωση και πρόοδο κατά την διάρκεια της παραμονής του εκεί, κάτι που φαίνεται και από τα στατιστικά του:
Eιδικά πέρυσι, ήταν από τους πλέον αποτελεσματικούς κοντούς, ενώ έδειξε πως δεν φοβάται να πάρει τα μακρινά σουτ. Ο νεαρός ανήκει στην κατηγορία “σουτέρ” και ίσως ο Kidd να του δώσει ευκαιρίες.
Depth Chart
Τι περιμένουμε φέτος
Αυτά με τα οποία μας άφησαν πέρυσι. Τον Αντετοκούνμπο να τρέχει, να σετάρει την επίθεση των Bucks και να μετατρέπεται σε triple double machine (ή close enough, τέλος πάντων) και τον Parker να σταθεροποιείται ως ένας ανερχόμενος forward, που μπορεί να απειλήσει τόσο από κοντινή, όσο και από μακρινή απόσταση. Kαι επειδή ίσως ρωτήσετε, εύλογα, το πως λέμε με τόση σιγουριά ότι ο Giannis θα παίξει ως PG, δεν το λέμε από μόνοι μας, αλλά παίρνουμε ως δείγμα τις δηλώσεις του ίδιου του παίχτη από την media day των Bucks:
“I put in a lot of work this summer, but my main focus, I’m not going to lie, wasn’t my jump shot; it was how to be more comfortable to run the team and be a point guard and put my teammates in the right spot and make plays.”
Από εκεί και πέρα, η προσθήκη του Dellavedova δείχνει πως ο Kidd θέλει να πιέσει και να κουράσει τα αντίπαλα point guards, ενδεχομένως και να τα βγάλει εκτός ρυθμού με τις κάποιες πιο σκληρές άμυνες του Αυστραλού. Ο ίδιος, άλλωστε, έχει συνηθίσει σε αυτόν τον ρόλο, από την θητεία του στο Cleveland. Μέσα σε όλα αυτά, αξίζει να σημειώσουμε πως οι Bucks ανακοίνωσαν ότι Dellavedova και Plumlee θα ξεκινούν στην βασική πεντάδα φέτος, κάτι που αφήνει τους Michael Carter-Williams και Monroe στον πάγκο.
Είναι κάτι παραπάνω από ξεκάθαρο πως ο Kidd αναζητά mobility στην πεντάδα του, ακολουθώντας τις επιταγές του pace & space. O Μonroe δεν αποδείχθηκε ως η καλύτερη λύση αμυντικά, μιας και το footwork του για την επιθετική άμυνα που θέλει να παίξει ο Kidd είναι αργό. Η έτερη περίπτωση που θα έρχεται από τον πάγκο, αυτή του MCW, χαρακτηρίζεται μεν από μια all-around φύση, όμως οι τραυματισμοί που έχει μέχρι στιγμής, καθώς και η αστάθεια στην απόδοσή του, τον κάνουν να υπολογίζεται ως μέλος της second unit.
Το πρόβλημα που δημιουργήθηκε στους Bucks είναι o πρόσφατος τραυματισμός του Khris Middleton, ο οποίος σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις θα τον αφήσει εκτός δράσης για τους επόμενους έξι μήνες. Αυτό αναμφίβολα χαλάει τα αγωνιστικά πλάνα του Milwaukee και περιμένουμε τις αλχημείες του Kidd για να δούμε το πως θα τον καλύψει, ειδικά αναφορικά με το περιφερειακό σουτ του, σουτ από την περιφέρεια που δείχνει να αποτελεί την μεγαλύτερη πληγή της παρούσας σύνθεσης της ομάδας. Και η απόκτηση του Michael Beasley μπορεί να προσφέρει μία ακόμα all around παρουσία, σε πτωτική, όμως, φάση της καριέρας του και χωρίς να συνεισφέρει επ’ ουδενί με σουτ από μακριά.
Όσον αφορά την άμυνα συνολικά; Παραθέτουμε την παρακάτω φωτογραφία:
…and now for something completely different
Η παρουσία του Middleton θα σήμαινε αυτό που είδαμε και πέρυσι, δηλαδή τον Parker ως power forward. Με τον πρώτο να μείνει εκτός για το χρονικό διάστημα που αναφέρθηκε πιο πάνω, δείχνει να είναι η ευκαιρία του John Henson να πάρει αρκετά περισσότερα λεπτά στο παρκέ. Ο Parker, κατά τα φαινόμενα, θα μεταφερθεί στο “3”, περνώντας μέρος της συνεχούς εκπαίδευσής του στο να βελτιώσει το σουτ του από μέση και μακρινή απόσταση. Από την μεριά του, ο Henson θα πρέπει να αρπάξει την ευκαιρία από τα μαλλιά, ειδικά από την στιγμή που με τα μέχρι τώρα δεδομένα οι Bucks φαίνεται να επιλέγουν να πάνε σε “ελαφριά” σχήματα. Επιπλέον, κάποια στιγμή πρέπει να δικαιολογήσει και το συμβόλαιο ύψους $ 48 εκατ. που έχει υπογράψει και που είναι εγγυημένο μέχρι και την σεζόν ’19-’20. Εδώ και τρία χρόνια είναι “η χρονιά του” και τα per 36 στατιστικά του είναι χάρμα ιδέσθαι. Ή τώρα ή ποτέ για τον πρώην παίκτη του Kentucky, που αθόρυβα έχει φτάσει τα 26 του και ακόμα θεωρείται “ταλέντο”.
Με έχεις κάνει ξενύχτη
Ε, δεν μπορούμε να πάρουμε τα μάτια μας πάνω από τον Αντετοκούνμπο. Η σταθεροποίησή του στην θέση του point guard θα σημάνει και την καθιέρωσή του στη θέση αυτή, με τα στατιστικά του -όπως αναφέραμε και πιο πάνω- να πλησιάζουν στο triple double σε κάθε ματς. Συγκεκριμένα ζούμε για το βράδυ που θα κάνει ένα 30/15/11 απέναντι στον Westbrook. Και για να μην ξεχνιόμαστε, ο Giannis φέτος θα είναι στο All Star Game. Της Κυριακής, όχι γενικώς. Και τρολάρετέ με όσο και όπως θέλετε αν δεν γίνει.
Η απόσταση μεταξύ θεωρίας και πράξης
O Kidd θέλει, αλλά με τον τραυματισμό του Middleton μπορεί να φέρει το αποτέλεσμα που θέλει; Ούτε ο Teletovic μπορεί να κάνει τις δουλειές του Khris, ούτε ο Beasley. Εκτός και αν γίνει κανένα θαύμα και ο τελευταίος θυμηθεί το γιατί κάποτε επιλέχθηκε sto #2 του draft. Σε κάθε περίπτωση, οι πειραματισμοί που είπαμε πιο πάνω (Henson-Parker) μάλλον θα γίνουν στα πρώτα στάδια της σεζόν, ώστε να δει ο 43χρονος coach και το επιτελείο το που βρίσκονται. Αν δεν πετύχουν τα πειράματα; Ετοιμαστείτε για μια ακόμα χρονιά εξέλιξης στις πλάτες του Parker και του Αντετοκούνμπο, τον Monroe να αγωνίζεται για να παίρνει trade value και ενδεχομένως trade σκέτο, τον Dellavedova να σκυλιάζει στην άμυνα και όλα αυτά με έναν απώτερο σκοπό: “Own The Future”.
Πρόβλεψη (έτσι, για να γελάμε στο postseason roundtable)
Στην περιοχή των 35 με 37 νικών τους βλέπω και 11οι ή 12οι στην Ανατολή. Οτιδήποτε παραπάνω θα είναι (πολύ ευχάριστη) έκπληξη.
ΥΓ: Φυσικά και δεν ξεχάσαμε τον Khris Middleton, αλλά με τον τραυματισμό του να τον κρατάει εκτός – πιθανότατα – για όλη την σεζόν, σκόπιμα τον αφήσαμε εκτός depth chart.
Gus Chr
Latest posts by Gus Chr (see all)
- Utah Jazz: The World Took Note - July 2, 2019
- Farewell to Arms 2019: #4 Portland Trail Blazers - June 16, 2019
- Farewell to Arms 2019: #6 Denver Nuggets - June 15, 2019
- Farewell to Arms 2019: #9 Utah Jazz - June 12, 2019
- Farewell to Arms 2019: #13 Los Angeles Clippers - June 9, 2019
↑1 | Και οι συνήθεις διαλείψεις προσοχής του. |
---|---|
↑2 | Πηγή: basketball-reference.com |
↑3 | Πήγε στους Bucks τον περασμένο Φεβρουάριο, με συμβόλαιο μέχρι το τέλος της σεζόν και ανανέωσε μαζί τους τον περασμένο Ιούλιο για ένα χρόνο, ίσως στην πιο zero fucks given κίνηση του καλοκαιριού. |
↑4 | Πηγή: spotrac.com |
↑5 | Ποιον θυμίζει, ποιον θυμίζει; |
Στο παιχνίδι με Pacers πάντως που είδα δεν μου άρεσαν καθόλου, ειδικά στην άμυνα. Με κατεβασμένα χέρια έχασαν και δεν έπαιζε κι ο George. Καλά και οι 83 πόντοι στην επίθεση δεν υπάρχουν ιδιαίτερα αφού οι 20 ήρθαν από τον Αντετοκούνμπο. Αυτό θα δούμε δηλαδή φέτος από τους Bucks ή ήταν κακό βράδυ απλά
Στην pre season οι ομάδες δοκιμάζουν διάφορα πράγματα. Ο τραυματισμός του Middleton χάλασε αρκετά το πλάνο και ο Kidd μάλλον θα πειραματιστεί αρκετά και φέτος. Δεν αποκλείω, όμως, να δούμε και λίγο tanking – δηλαδή την χθεσινή εικόνα. Να πάρουν ακόμα μια χρονιά μαζί Jabari-Γιάννης, να παίξει ο Monroe μήπως και ανέβει το trading value του ή ακόμα και του MCW.
εχετε ξεχασει τον Khris Middleton στο Depth Chart ?
Το συμβολαιο του Χενσον δεν ειναι 4 χρονια και 44 εκατομυρια; Εγω προβλεπω παντως να δουμε και φετος πολλα τουβλα απο MCW, Beasley, Vaughn κτλ. Εν τω μεταξυ η χτεσινη συνθεση με Τελετοβιτς, Μπισλι, και Μονρο παιζει να ειναι οτι χειροτερο κυκλοφορει αυτη τη στιγμη αμυντικα στο ΝΒΑ. Aντιθετα η ψηλη πενταδα των Μπακς που αρχισε εχτες παρα την ελλειψη μακρινου σουτ ηταν οτι πιο ενδιαφερον ειχε το χτεσινο παιχνιδι. Συμφωνω οτι κλειδι ειναι η αποδοση του Χενσον. Συμφωνω οτι ο Γιαννης θα ειναι στο ASG ( το προεβλεψε και ο Zαch Lowe). Ελπιζω να μην ξαναδουμε συνθεσεις με τους συμπαικτες του Γιαννη να μην του κανουν ενα σκριν οπως στο προηγουμενο παιχνιδι με το Νταλας. Τι να περιμενει κανεις απο τους Μπακς; Προκειται κατα την γνωμη μου για τελειως απροβλεπτη ομαδα που πασχει απο σχιζοφρενικη αυτοαλλοτριωση.Με σλογκαν το “ownthefuture”αφηναν περσι κατι Μπειλες, Μεγιο και MCW να τρεχουν την ομαδα και ο Γιαννης ηταν εξαφανισμενος στις γωνιες..Χωρις τον τραυματισμο του ΜCW δηλαδη μπορει να μην βλεπαμε καν το πειραμα με τον Γιαννη που τους εσωσε κατα καποιο τροπο την χρονια….
Κάθε χρόνο έχει και ένα signing bonus στο ένα εκατομμύριο, προφανώς επειδή είναι άπλες οι Bucks. Νομίζω ότι αυτό το σχήμα δεν θα το δούμε μέσα στην χρονιά. Εκτός, όπως έχω σχολιάσει και στον φίλο παρακάτω, αν πάνε για tanking. Συμφωνώ ότι ο τραυματισμός του MCW έπαιξε τον ρόλο του για να πάει ο Γιάννης στο 1. Και ελπίζουμε να μείνει εκεί.
ΠΟΥ ΤΟ ΠΑΝΕ ΦΕΤΟΣ ΡΕ ΠΑΙΔΙΑ ΟΙ ΜΠΑΚΣ???ΘΕΩΡΟΥΝ ΗΔΗ ΧΑΜΕΝΗ ΤΗ ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΙ ΑΠΛΑ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΖΟΝΤΑΙ?ΠΑΕΙ ΚΙ Ο MCW(ΟΧΙ ΟΤΙ ΜΑΣ ΕΙΧΕ ΘΑΜΠΩΣΕΙ ΚΙΟΛΑΣ ΑΛΛΑ ΣΑΣ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΤΩΡΑ ΑΥΤΗ ΚΑΛΗ ΑΝΤΑΛΛΑΓΗ?),ΦΕΡΝΟΥΝ ΤΟΝ TERRY ΣΤΑ 40 ΤΟΥ ΚΑΙ ΑΝΑΝΕΩΝΟΥΝ ΤΟΝ STEVE NOVAK(ΠΟΛΥ OWN THE FUTURE ΚΙΝΗΣΕΙΣ!),ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΤΟΝ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΜΕΝΟ ΣΕ 15 ΠΟΛΙΤΕΙΕΣ MICHAEL BEASLEY,KI ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΕΝΩ Ο GREG MONROE,Ο ΠΡΩΤΟΣ ΠΟΥ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΕΙΧΕ ΒΓΕΙ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΓΙΑ ΚΑΤΙ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΕΙΝΑΙ ΑΚΟΜΑ ΕΚΕΙ.ΠΑΕΙ ΚΙ Ο MIDDLETON,ΚΑΛΑ ΘΑ ΠΑΕΙ Η ΧΡΟΝΙΑ.ΠΑΛΙ ΚΑΛΑ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΙ Ο GIANNIS ΔΗΛΑΔΗ…
Ο Henson ήταν στο North Carolina, κι όχι στο Kentucky όπως γράφετε στο κείμενο. Κατά τα λοιπά keep up the good work! Είστε το καλύτερο ελληνόγλωσσο “NBAικό” σάιτ.