Δεκαέξι χρόνια από το “βάπτισμα του πυρός” στους μεγάλους αγώνες, Το Ball Hog θυμάται το παιχνίδι στο οποίο ο forward των Celtics ξεκίνησε σαν Paul Pierce και τελείωσε σαν “Truth”.
Ήταν ένα ακόμα παιχνίδι. Με τον αστερίσκο ότι δεν ήταν απλά ένα ακόμα όταν πρόκειται για το Lakers – Celtics. Για την ακρίβεια ήταν το 314o ανάμεσα στις δυο ομάδες-θρύλους του ΝΒΑ και του παγκόσμιου μπάσκετ. Την περίοδο εκείνη, βέβαια, οι στόχοι τους ήταν εντελώς διαφορετικοί. Οι Celtics ήταν για τα καλά στα “πέτρινα χρόνια” τους, έχοντας περάσει 15 χρόνια από το τελευταίο τους Πρωτάθλημα και θα περίμεναν ακόμα επτά για το επόμενο, ενώ οι Lakers είχαν βγει από τα δικά τους, έχοντας κατακτήσει το πρωτάθλημα την περασμένη χρονιά, ενώ θα το κρατούσαν στο Los Angeles και για τα επόμενα δύο.
Η διαφορά στους στόχους άλλωστε φαίνεται κι από το ρεκόρ των δύο ομάδων, αφού οι Lakers του 41-21 υποδέχονταν τους Celtics που πήγαν στην Καλιφόρνια έχοντας στο σακούλι τους 27 νίκες και 36 ήττες. Το γόητρο, βέβαια, παίζει πάντα ρόλο σε τέτοιες αναμετρήσεις και οι Κέλτες πήγαν στα αποδυτήρια μπροστά στο σκορ με 54-49, αλλά στο δεύτερο δεν μπόρεσαν να κρατήσουν. Έτσι κι αλλιώς, εκείνη την περίοδο, αν οι Lakers ήθελαν να κερδίσουν ένα παιχνίδι, δύσκολα το έχαναν, έστω κι αν στο συγκεκριμένο παρατάχτηκαν χωρίς τον Kobe Bryant που εκείνη τη χρονιά έκανε το step-up στην καριέρα του, τελειώνοντας με 28,5 ppg. Έτσι, με ένα επιμέρους 63-53, το “ροζ φύλλο” πήγε στους Lakers που κέρδισαν με 112-107. Από τους νικητές ο Shaq είχε ένα τίμιο 28/11 ενώ οι Rick Fox και Derek Fisher έκαναν το κάτι παραπάνω για να καλύψουν τον Kobe, βάζοντας μαζί 47 πόντους.
Στην πλευρά των ηττημένων, ο Antoine Walker, που εκείνη την περίοδο βρισκόταν στα ντουζένια του, τελείωσε με 23/11, αλλά το πραγματικά ξεχωριστό σε εκείνο το παιχνίδι ήταν η εμφάνιση του Paul Pierce, του small forward του οποίου τα πρώτα δείγματα είχαν δημιουργήσει αισιοδοξία στη Βοστόνη ότι βρήκε τον επόμενο παίκτη γύρω από τον οποίο θα ανακάμψει, αλλά τότε διένυε μόλις την τρίτη χρονιά της καριέρας του. Μέσα στο Staples Center, ο Καλιφορνέζος Pierce, από τη μια μπροστά σε φίλους και συγγενείς, κι από την άλλη κόντρα στον μεγαλύτερο και ιστορικότερο αντίπαλο της ομάδας του, το πήρε πάνω του. Τελείωσε τον αγώνα έχοντας 42 πόντους, έξι rebounds, δύο assists και τέσσερα κλεψίματα, έχοντας σχεδόν 70% ευστοχία με 13/19 σουτ, τρία τρίποντα και 13/21 βολές. Οι Celtics μπορεί να έχασαν, αλλά αυτό ήταν έτσι κι αλλιώς αναμενόμενο. Η εμφάνιση του Pierce δεν μνημονεύεται απλά και μόνο λόγω στατιστικής, αλλά κυρίως λόγω του θράσους και του θάρρους που έδειξε, αδιαφορώντας για την ξεκάθαρη διαφορά στη δυναμική των δυο ομάδων, παλεύοντας ως το τέλος για τη νίκη.
Μετά το τέλος του αγώνα, ο Shaquille O’Neal, στο peak της καριέρας του, και όντας ο καλύτερος μπασκετμπολίστας του κόσμου, πήρε στα αποδυτήρια παράμερα ένα δημοσιογράφο από την Βοστόνη και του είπε:
“Take this down. My name is Shaquille O’Neal, and Paul Pierce is the motherfucking truth. Quote me on that, and don’t take nothing out. I knew he could play, but I didn’t know he could play like this. Paul Pierce is the truth.”
Κάπως έτσι λοιπόν, ο Paul Pierce απέκτησε το παρατσούκλι που τον ακολούθησε σε ολόκληρη την καριέρα του. Και μάλιστα από τον καλύτερο παίκτη του μεγαλύτερου αντιπάλου της ομάδας του. Το παιχνίδι αυτό κόντρα στους Lakers1)Για τότε η τέταρτη 40αρα της καριέρας του., ήταν η ανεπίσημη είσοδος του Pierce από την κάστα των πολύ καλών παικτών, σε αυτή των elite. Κι ο Pierce τελικά δικαίωσε τις προσδοκίες, αναλαμβάνοντας το ρόλο του αρχηγού των Celtics και φέρνοντας τελικά το πρωτάθλημα το 2008. Κι αν ο Truth δεν ήταν και πολύ θεαματικός παίκτης στην καριέρα του, το τελευταίο που μπορεί να τον ψέξει κάποιος είναι ότι δεν ήταν αποτελεσματικός, ή ότι κρυβόταν στα μεγάλα παιχνίδια. Οι 22,2 πόντοι που έχει βάλει σε κάθε ένα από τα 32 παιχνίδια που αντιμετώπισε τους Lakers είναι η καλύτερη επίδοση που έχει κόντρα στις υπόλοιπες ομάδες της λίγκας, αριθμός που τον φέρνει στην τέταρτη θέση μεταξύ των εν ενεργεία παικτών πίσω από τους Kevin Durant, LeBron James και Carmelo Anthony. Έχει βάλει επτά φορές πάνω από 30 πόντους και μία πάνω από 40. Τους 42 που τους έβαλε μια μέρα σαν σήμερα το 2001.
Latest posts by Kosmas Kapsalis (see all)
- 2019-20 Previews: Phoenix Suns - October 20, 2019
- 2019-20 Previews: Philadelphia 76ers - October 20, 2019
- 2019-20 Previews: New York Knicks - October 18, 2019
- 2019-20 Previews: New Orleans Pelicans - October 18, 2019
- Τα Βραβεία της Χρονιάς όπως εσείς τα Ψηφίσατε - June 24, 2019
↑1 | Για τότε η τέταρτη 40αρα της καριέρας του. |
---|