Mε το NBA να είναι εδώ και κάποια χρόνια μια ετήσια Λίγκα, που δεν σταματά ποτέ να έχει το ενδιαφέρον του κοινό της στραμμένο πάνω της, δεν προλάβαμε να τελειώσουμε με τα NBA Finals, και αμέσως μετά έχουμε draft, στα καπάκια τις ετήσιες βραβεύσεις των καλύτερων, και πάλι χωρίς ανάσα ξεκινάει η free agency.
Και ενώ από τα χαράματα Σαββάτου 01 Ιούλη το F5 των υπολογιστών μας και το refresh των smartphones μας έχουν πάρει φωτιά προκειμένου να ενημερωνόμαστε για τις συνεχείς ανακοινώσεις παιχτών, καμία από αυτές δεν είναι ακόμα επίσημη και ενδέχεται, στο ακραίο τους σενάριο, να ανατραπούν οι ανακοινωθείσες συμφωνίες, όπως είχε συμβεί στην περίπτωση του DeAndre στους Mavericks (oh, the irony..!) το 2015.
Το γιατί συμβαίνει αυτό είναι ένα εύλογο ερώτημα που πολλοί ΝΒΑ fans έχουν. Όπως είχαμε εξηγήσει, από το πρώτο κιόλας άρθρο της στήλης Moneyball, ο λόγος που ενώ μπορούν να συμφωνήσουν παίχτες με ομάδες, δεν μπορούν να υπογράψουν τα συμβόλαιά τους, είναι γιατί κατά την πρώτη εβδομάδα του Ιούλη λαμβάνει χώρα το July Moratorium. Αντιγράφοντας από το τότε κείμενο:
“Οι επιτρεπόμενες κινήσεις περιορίζονται, κατά βάση, σε υπογραφή των rookies που επιλέχθηκαν στο draft και restricted free agents. Η σημαντικότητα του July Moratorium έγκειται στο ότι εκεί και τότε λαμβάνει χώρα ο προϋπολογισμός των εσόδων της επόμενης περιόδου και ο έλεγχος των εσόδων της προηγούμενης. Βάσει της πρόβλεψης των εσόδων της επόμενης περιόδου καθορίζεται το ύψος του salary cap της ερχόμενης σεζόν, και βάση του ελέγχου που διεξάγεται στα έσοδα της προηγούμενης περιόδου επιβεβαιώνονται, ή μη, οι προβλέψεις για το salary cap της χρονιάς που πέρασε.”
Έτσι και φέτος, λοιπόν, συνάδελφοι μου, Ορκωτοί Ελεγκτές, ξεκίνησαν τον τελικό έλεγχο των οικονομικών της Λίγκας, προκειμένου να οριστικοποιήσουν τα έσοδα (BRI – Basketball Related Income – αναλυτικά επίσης στο άνωθεν παρατεθειμένο link) της σεζόν που ολοκληρώθηκε, βάσει των οποίων θα γίνει και ο προϋπολογισμός του salary της επόμενης σεζόν, ώστε να μπορούν να υπογραφούν τα συμβόλαια, ιδίως τα max contracts, που είναι ποσοστό επί του salary cap της σεζόν που υπογράφονται.
Και το αποτέλεσμα του ελέγχου βρήκε τα BRI έσοδα της Λίγκας της σεζόν 2017-18 στα $7,15 δισ. Βάσει (και) της τελευταίας CBA του 2017, οι παίχτες έχουν λαμβάνειν το 51% αυτών των εσόδων με τα υπόλοιπα να πηγαίνουν στους ιδιοκτήτες. Από τον έλεγχο διαπιστώθηκε πως οι παίχτες είχαν λάβει το 51,2%, ήτοι $3,65 δισ. και θα πρέπει να επιστρέψουν στις ομάδες περίπου $50 χιλ. ο καθένας. Όταν, βέβαια, μιλάμε για επιστροφή δεν εννοούμε πως θα υπογράψουν επιταγή προς τις ομάδες. Οι ομάδες “παρακρατούν” κατά τη διάρκεια του έτους το 10% της αξίας των συμβολαίων των παιχτών ακριβώς για αυτόν τον λόγο, μέχρι, δηλαδή, να γίνει η οριστική εκκαθάριση και να οριστικοποιηθεί το ύψος του BRI της σεζόν που ολοκληρώθηκε. Αυτό το 10% ονομάζεται “escrow”. Για αυτόν τον λόγο είχαν παρακρατηθεί $388 χιλ. από κάθε παίχτη, με τα $50 χιλ. εξ αυτών να είναι που πηγαίνουν στις ομάδες, και τα υπόλοιπα $338 χιλ. να επιστρέφονται στους παίχτες από τους όποιους είχαν παρακρατηθεί.
Ενδιαφέρον παρουσιάζουν και οι ομάδες που δεν ήταν εντός των ορίων του salary cap, με τους Cavaliers, Warriors, Thunder και Wizards, να αποτελούν τους tax payers, με $50,7 εκατ., $32,3 εκατ. $25,4 εκατ. και $6,99 εκατ. αντίστοιχα. Άξιο αναφοράς, προφανώς, το γεγονώς πως οι δύο ομάδες με το υψηλότερο κόστος συμβολαίων ήταν που βρέθηκαν για δεύτερη συνεχόμενη σεζόν στους Τελικούς του ΝΒΑ1)Οι δύο ομάδες βρέθηκαν για τέταρτη συνεχόμενη σεζόν, μα το 2015 και το 2016 δεν είχαν αυτές τα ακριβότερα rosters του ΝΒΑ. Tα στοιχεία από spotrac.com.. Από αυτά τα συνολικά $115,4 εκατ. των φόρων, το 50% πηγαίνει στο BRΙ και να επαναμοιράζεται, και το υπόλοιπο 50% να πηγαίνει στις ομάδες που ήταν κάτω από το όριο του tax, ήτοι $2,2 εκατ. για κάθε μία από τις υπόλοιπες 26 ομάδες.
Also, the taxpayers officially from 17/18: Cavs $50.7 mil, Warriors $32.3m, Thunder $25.4m and Wizards $6.99m – $115.4m in tax – 50% of that goes to fund revenue sharing – the other 50% goes to the other 26 teams at $2.2 mil per team)
— Eric Pincus (@EricPincus) July 1, 2018
Από την άλλη πλευρά, δύο ήταν οι ομάδες που δεν έφτασαν το salary floor της σεζόν, που είχε οριστεί στα $89,18 εκατ., το ελάχιστο όριο που θα έπρεπε να δώσουν σε συμβόλαια παιχτών μες στη σεζόν. Αυτές ήταν οι Bulls και οι Mavericks, οι οποίοι ήταν $3,4 εκατ. και $3,3 εκατ. αντίστοιχα κάτω από το salary floor. Η προαναφερθείσα διαφορά θα μοιραστεί στους παίχτες των rosters τους της σεζόν.
Τέλος, και ενδεχομένως η σημαντικότερη είδηση της πρώτης μέρας του July Moratorium, είναι οι προβλέψεις για το BRI των επόμενων σεζόν, και το εξ αυτών συνεπαγόμενο ύψος του salary. Έτσι, για τη σεζόν 2019-20, η πρώτη πρόβλεψη προβλέπει έσοδα (BRI) ύψους $6,41 δισ. το οποίο σημαίνει salary cap ύψους $109 εκατ. και tax line στα $132 εκατ. και για τη σεζόν 2010-21 έσοδα (BRI) ύψους $6,82 δισ. και salary cap ύψους $116 εκατ. και tax line στα $141 εκατ. Για τη σεζόν που ξεκινά, το salary cap οριστικοποιήθηκε στα $ 101,9 εκατ. αυξημένο κατά $900 χιλ. σε σχέση με τις προ Moratorium προβλέψεις, με το tax line να ορίζεται στα $123,73 εκατ.
Very important information buried in the NBA's salary cap memo sent to teams: projection for 2019-20 cap up to $109 million, and then $116 million for 2020-21. Cap is set at $101.9M for upcoming 2018-19 season.
— Zach Lowe (@ZachLowe_NBA) July 1, 2018
Δεν έχει ακόμα διευκρινιστεί αν σε αυτά έχουν υπολογιστεί και ενδεχόμενα μελλοντικά έσοδα από τη νομιμοποίηση του αθλητικού στοιχηματισμού, που πρόσφατα θεσμοθετήθηκε στις Η.Π.Α.
Κλείνοντας το άρθρο, οι τακτικοί αναγνώστες του Ball Hog και της στήλης Moneyball πιο συγκεκριμένα, θα γνωρίζετε πως οι “δάσκαλοι” αναφορικά με τα οικονομικά της Λίγκας είναι οι Larry Coon, συντάκτης τους αναλυτικότατου NBA Salary Cap FAQ, ο Eric Pincus του BBall Insiders, οι Nate Duncan και Danny Leroux του Dunc’d On Podcast, αλλά και ο Βρετανός Mark Deeks, που για χρόνια έτρεχε το εξαιρετικό ShamSports, και πλέον είναι στο GiveMeSports. Από τις σελίδες του τελευταίου δημοσίευσε την προηγούμενη εβδομάδα τον εξαιρετικό οδηγό της offseason, το 2018 NBA Manifesto. Τρέφοντας τεράστιο σεβασμό στο έργο του, σας το συνιστώ ανεπιφύλακτα.
Nicolas Radicopoulos
Latest posts by Nicolas Radicopoulos (see all)
- Farewell to Arms 2019: #2 Golden State Warriors - June 17, 2019
- Farewell to Arms 2019: #3 Milwaukee Bucks - June 16, 2019
- BallHog’s NBA Finals 2019 Walkaround Game #6: “Dynasty Down; All Hail the New King from the North” - June 14, 2019
- Farewell to Arms 2019: #12 San Antonio Spurs - June 10, 2019
- Farewell to Arms 2019: #21 Minnesota Timberwolves - June 2, 2019
↑1 | Οι δύο ομάδες βρέθηκαν για τέταρτη συνεχόμενη σεζόν, μα το 2015 και το 2016 δεν είχαν αυτές τα ακριβότερα rosters του ΝΒΑ. Tα στοιχεία από spotrac.com. |
---|