Το πιο λαμπρό πετράδι του ΝΒΑ στην πιο λαμπρή ομάδα του ΝΒΑ. Oι Lakers ξαναπήραν τα ηνία στην πόλη του Los Angeles, αλλά πλέον στοχεύουν πολύ ψηλότερα από αυτό. Μέχρι που, όμως, μπορούν να φτάσουν στην πρώτη χρονιά του “Βασιλιά” στο νέο του βασίλειο;
Ενώ Εμείς Πίναμε Τσίπουρα
Όταν η Jeanie Buss έκανε πέρα τον αδερφό της κι ανέλαβε εξολοκλήρου τους Lakers, τοποθέτησε τον Rob Pelinka στη θέση του GM και τον Magic Johnson στη θέση του προέδρου του συλλόγου. Όπως όλοι περιμέναμε, η προσωπικότητα, οι διασυνδέσεις, αλλά και η ίδια η πορεία και η αύρα του Magic, αναμενόταν να λειτουργήσει θετικά στην προσέλκυση των free agents του πάνω ραφιού. Φέτος το καλοκαίρι ο Magic το πήγε λίγο παραπέρα, λέγοντας ότι αν τα καλοκαίρια του ’18 και ’19 οι Lakers δεν υπογράψουν τους καλύτερους ελεύθερους θα φύγει από τη θέση του. Δεν ξέρουμε αν σοβαρολογεί, φέτος πάντως σε πολύ μεγάλο βαθμό τον στόχο του τον πέτυχε. Μπορεί οι φήμες να υπήρχαν από πέρσι και να ακούσαμε τόσα πράγματα που τελικά να το θεωρήσαμε δεδομένο, πάντως ο LeBron James όντως υπέγραψε στους “Λιμνανθρώπους”.
Έχοντας εξασφαλίσει την υπογραφή του καλύτερου παίκτη του κόσμου, η διοίκηση ήταν πιο ελεύθερη να συμπληρώσει την υπόλοιπη ομάδα. Kι εφόσον τελικά δεν ήρθαν οι George και Kawhi, το front office αποφάσισε να πάρει βετεράνους παίκτες να βοηθήσουν τους πιτσιρικάδες του ρόστερ, χρησιμοποιώντας τη φετινή χρονιά σαν μεταβατική και ταυτόχρονα έχοντας πίστη στα lottery picks των τελευταίων ετών. Έτσι, ήρθε ο Rajon Rondo, o Lance Stephenson, o Michael Beasley, o Javale McGee και ανανέωσε ο KCP. Από την άλλη, άλλαξαν φανέλα -όπως αναμενόταν- οι Isaiah Thomas και Brook Lopez, έφυγε ο Frye για τους Cavs (κάνοντας, μάλιστα, ωραία καβλάντα στον James), ενώ οι Lakers δεν έκαναν κάποια κίνηση να ανανεώσουν τον Julius Randle, που πήγε στους Pelicans. Τέλος, ξεφορτώθηκαν το τελευταίο κακό συμβόλαιο της προηγούμενης διοίκησης, αυτό του Deng, ο οποίος υπέγραψε -που αλλού;!- με τον παλιό του coach στη Minnesota.
Depth Chart
Το νέο που βγήκε από την media day και τις πρώτες προπονήσεις των Lakers είναι ότι τη σεζόν θα ξεκινήσει βασικός ο Rondo. Το αν αυτό γίνεται επειδή ο Lonzo αναρρώνει από το καλοκαιρινό χειρουργείο που έκανε ή αν θα είναι κανονικότητα, μένει να το δούμε.
Τι Περιμένουμε να Δούμε
Oι Lakers έστησαν φέτος μια πολύ περίεργη ομάδα. Περίεργη-ενδιαφέρουσα, ή περίεργη-περίεργη, θα το δούμε στις τέσσερις γραμμές. Το καλοκαίρι, και πριν την έναρξη της free agency, κάθε μεγάλο όνομα ακουγόταν για το LA. Από ελεύθερους οι George και για λίγο ο Cousins είχαν την τιμητική τους, ενώ μέσω trade είχαν ακουστεί λίγο ή περισσότερο οι Kawhi, Lillard, Kemba μεταξύ άλλων. Από αυτά μπορεί να μην μάθουμε ποτέ ποια έφτασαν όντως κοντά, αλλά εμένα μου έμεινε μια περίεργη αίσθηση. Με τόσα σενάρια να ξεπετάγονται, και τους παίκτες να μπαίνουν στο ένα ή το άλλο σενάριο, προς στιγμήν ξέχασα τους πιτσιρικάδες. Με τον ερχομό των Beasley, Lance, Rondo, McGee και τους Ingram, Kuzma, Ball, Hart, picks να μπαίνουν σε rumour-tweets, στο τέλος σχεδόν ξέχασα ότι οι μικροί τελικά έμειναν όλοι στην ομάδα. Έμειναν, και με τους βετεράνους που ήρθαν, συνθέτουν ένα πολυσυλλεκτικό μείγμα.
Οργανωτικά, οι James, Ball, Rondo θα καταχραστούν την μπάλα. Οι KCP και Kuzma θα βρουν πάμπολα ελεύθερα τρίποντα. Οι Lakers μπορούν να ανακατέψουν πολύ τα σχήματά τους, παίζοντας small-ball με τον LeBron στο “5”, ή με ψηλά σχήματα, έχοντας τον Ingram στο SG και τους James-Kuzma-McGee να συμπληρώνουν. Ο Beasley τα δυο τελευταία χρόνια που ξέκοψε από την Κίνα έχει αρκετά τίμια παρουσία, και πέρσι με τους Knicks ήταν σταθερά καλός και εκμεταλλεύτηκε την ευκαιρία που πήρε όταν τραυματίστηκε ο Porzingis. Φαινομενικά η ομάδα δεν ταιριάζει με τα τελευταία σύνολα που έδειχνε να προτιμά ο James στους Cavs, δηλαδή παίχτες χαμηλού ρυθμού, πολλούς σουτέρ, ελάχιστους χειριστές, αφού μόνο οι Hart, Kuzma, KCP φαντάζουν αξιόπιστες λύσεις από μακριά, ενώ οι πιτσιρικάδες των Lakers πέρσι έτρεχαν σαν διόλια (2o pace της Λίγκας). Τέλος, η παρουσία των Rondo και Ball συνηγορεί πως ο LeBron θα οργανώνει λιγότερο από φέτος, και όχι σαν pg. Eπιθετικά η ομάδα δείχνει να έχει πολλές λύσεις και ειδικά στην transition επίθεση την περιμένω στο ψηλό κομμάτι της Λίγκας και φέτος. Στον αντίποδα, αμυντικά, πρόπερσι οι Lakers τερμάτισαν τελευταίοι στο DefRtg, ενώ πέρσι σκαρφάλωσαν στην 12η θέση. Θα συνεχίσουν την άνοδο στον συγκεκριμένο τομέα;
Στις αδυναμίες, εκτός της αξιόπιστης λύσης από το τρίποντο, υπάρχει τρύπα στο “5”. Το αν αυτό είναι συνειδητό, θέλοντας να παίξουν με πιο ελαφριά σχήματα ή απλά δεν βρήκαν κάτι που να τους κάνει, θα το δούμε μέσα στη χρονιά.
Προσωπικά μου φαντάζει απίθανο το roster που ξεκινά τη σεζόν να είναι αυτό που θα την ολοκληρώσει. Θεωρώ δεδομένο, δηλαδή, πως θα κινηθούν για trades μετά τις 15 Δεκέμβρη (όταν και μπορούν να βγουν στην αγορά οι παίχτες που υπέγραψαν το καλοκαίρι), αλλά και ενδεχομένως να υπογράψουν κάποιον ελεύθερο μετά τις αποδεσμεύσεις μετά το πέρας της trade deadline τον Φλεβάρη. Σημαντικό ρόλο σχετικά θα παίξει και η κατάληξη που θα έχει το παρόν “μείγμα” σε επίπεδο χαρακτήρων.
Θα είναι Meme Team ή MUD; Τέλος, η χημεία James-Walton. Ο Luke ήταν στο #32 του draft του 2003, στο ίδιο draft που #1 ήταν ο James. Τώρα ο ένας θα προπονεί τον άλλο. Κι ο James γενικά δεν έχει δείξει μεγάλη υπομονή με τους προπονητές του όταν διαφωνεί μαζί τους. Όταν τα τσούγκρισε με τον Spoelstra, στο Miami υπήρχε ο Riley να του τραβήξει το αυτί. Στους Cavs αντίστοιχη παρουσία δεν υπήρχε, αλλά εδώ αφεντικό είναι ο Magic. Θα κερδίσει ο Walton τον σεβασμό του παίκτη του; Την εμπιστοσύνη από το front office πάντως δείχνει να την απολαμβάνει.
Το Storyline της Χρονιάς
Wilt Chamberlain, Kareem Abdul-Jabbar, Shaquille O’Neal. Τι κοινό έχουν αυτοί οι τρεις άνθρωποι; Τρία είναι τα κοινά που έχουν στην πραγματικότητα, εκτός του -προφανούς- ότι και οι τρεις ήταν centers. Και οι τρεις, λοιπόν, είναι στους δέκα καλύτερους παίκτες όλων των εποχών, και οι τρεις έπαιξαν κάποια στιγμή στους Lakers, χωρίς να έχουν γίνει draft από αυτούς, ενώ και οι τρεις χάρισαν στην ομάδα του L.A. Πρωτάθλημα ή Πρωταθλήματα, βγάζοντας τους Lakers από μικρά ή μεγάλα τέλματα. To Πρωτάθλημα που πήραν οι Lakers το 1972 με MVP τον Big Dipper, ήταν το πρώτο που ήρθε στο Los Angeles μετά τα Πρωταθλήματα του George Mikan, όσο οι Lakers ήταν ακόμα στην Minneapolis. Το πρώτο από τα πέντε Πρωταθλήματα που πήρε ο Kareem στο L.A. ήταν το πρώτο μετά από αυτό του Chamberlain. Το πρώτο από το three-peat του Shaq ήταν το πρώτο μετά τη δυναστεία των Kareem-Magic.
O LeBron με το που φόρεσε τη φανέλα των Lakers για να προπονηθεί, τσέκαρε άμεσα δύο από τα τρία κουτάκια. Πρόκειται -με ό,τι γυαλιά κι αν το δει κανείς- για έναν από τους δύο (;), τρεις (;), πέντε (;) καλύτερους παίκτες της Ιστορίας του αθλήματος και ήρθε στην ομάδα όχι μέσω του draft. Θα καταφέρει να τσεκάρει και το τρίτο milestone, φέρνοντας και πάλι το Πρωτάθλημα στους Lakers1)Ασφαλώς -αν κι εφόσον το κάνει- δεν θα είναι το πρώτο από την εποχή του 3-peat, αφού μεσολάβησαν και τα δύο των Kobe-Pau, αλλά, σε κάθε περίπτωση, για Lakers απέχουν αρκετά από την κατάσταση πρωταθλητισμού που είναι συνηθισμένο το franchise.;
Φυσικά, αν αυτό γίνει δεν θα γίνει φέτος. Αυτός είναι ο μακροπρόθεσμος στόχος. Φέτος υπάρχουν μικρότερα storylines. Πόσο θα συμβάλει στην αγωνιστική -κι όχι μόνο- ωρίμανση του Lonzo η συνύπαρξή του με τον Rajon Rondo, αλλά και τον James, δυο από τους πιο έξυπνους παίκτες της Λίγκας; Θα έρθει φέτος η εκτόξευση του Brandon Ingram; Άνω τελεία. Ο Ingram είναι σοβαρά μικρός. Μπαίνει στον τρίτο χρόνο του στη Λίγκα, αλλά είναι μόλις έξι μήνες μεγαλύτερος του Tatum, που ήταν ο νεότερος παίκτης στο περσινό draft. Κι αν πέρσι έκανε σημαντικά βήματα προόδου, φέτος πρέπει να είναι η ώρα να δικαιολογήσει πλήρως την επιλογή του στο #2 του draft του 2016 και να γίνει το δεύτερο πιο αποτελεσματικό όπλο των Lakers.
Συνεχίζουμε.
Ήταν ουσιαστική η αγωνιστική και πνευματική σοβαρότητα του McGee, του μοναδικού αξιόπιστου καθαρού center του ρόστερ, ή ένα καθαρό αποτέλεσμα των Warriors; Θα συνεχίσει ο Kuzma από εκεί που το άφησε πέρσι, κλειδώνοντας τον χαρακτηρισμό του steal σε ένα πολύ φορτωμένου draft class; Πως θα ταιριάξουν μαζί οι Rondo, Stephenson, Beasley, που από μόνοι τους έχουν δώσει απλόχερα ιστορίες και memes; Με τι κινήσεις θα συνεχίσει την παρουσία του στο front office o Magic, που δήλωσε ότι έχει βάλει ορίζοντα το 2020 για να έχει φέρει τους αγαπημένους του Lakers εκεί που θέλει; Πόσο θα πρήξει καλαμπαλίκια φέτος ο LaVar και σε ποια χώρα της πρώην ΕΣΣΔ θα του βγάλει φέτος εισιτήριο η Jeannie Buss;
Πρόσφατα δε, προστέθηκε και κάτι ακόμα που θα μας απασχολήσει. Λίγο πριν την έναρξη των training camps έγινε γνωστό ότι ο Anthony Davis απέλυσε τον manager του και ήταν σε αναζήτηση νέου. Τελικά οι αρχικές φήμες επιβεβαιώθηκαν, και ο “Φρύδιας” υπέγραψε στην Klutch Sports, γραφείο που έχει ο φίλος του LeBron, Rich Paul, και εκπροσωπεί, εκτός του “Βασιλιά”, τους KCP, Wall, Ben Simmons μεταξύ άλλων. Ο γνωστός και μη εξαιρετέος Bill Simmons tweetαρε σχετικά για το περιστατικό. Θα επαληθευτεί; Οι Lakers έχουν εκτός από το χαρτί της σχέσης Paul-James και αρκετά assets, και δεν θα διστάσουν να τα χρησιμοποιήσουν αν είναι να φέρουν τον AD. Το κρατάμε κατά νου.
As I said a few weeks ago – just start selling the Davis/Lakers jerseys now. https://t.co/26bEBFsOot
— Bill Simmons (@BillSimmons) September 23, 2018
Αυτά, και ενδεχομένως αρκετά περισσότερα, φέτος στις οθόνες μας από το Staples Center και 28 ακόμα γήπεδα της Αμέρικα. Γιατί εκτός αυτών ο LeBron θα ξεκινήσει γυρίσματα για το Space Jam 2 μεταξύ των υπολοίπων project -τηλεοπτικών και μη- που τρέχει, ενώ από φέτος2)Όχι ότι στην εποχή του internet παίζει τεράστιο ρόλο. θα περνάει τα μηνύματα που θέλει από το γκλαμουράτο Los Angeles και όχι από το παγωμένο Cleveland.
Πρόβλεψη για Γέλια και για Κλάματα
Η εκτός playoffs ανομβρία μάλλον θα λάβει τέλος. Αντίστοιχα λογικά θα λάβει τέλος και το σερί του LeBron με παρουσία σε Τελικούς. Κατά την άποψή μου το βήμα παραπάνω θα έρθει αν φέτος δούμε το αναμενόμενο step-up του Brandon Ingram και σε δεύτερο βαθμό από το πόσο θα ανακατευτεί το πράγμα μέχρι το trade deadline. Όσο για το ρεκόρ; Πέρσι είχαν 35 νίκες. Μόνο η παρουσία του James τους δίνει άλλες 10. Εγώ τους βάζω στις 47.
Latest posts by Kosmas Kapsalis (see all)
- 2019-20 Previews: Phoenix Suns - October 20, 2019
- 2019-20 Previews: Philadelphia 76ers - October 20, 2019
- 2019-20 Previews: New York Knicks - October 18, 2019
- 2019-20 Previews: New Orleans Pelicans - October 18, 2019
- Τα Βραβεία της Χρονιάς όπως εσείς τα Ψηφίσατε - June 24, 2019
↑1 | Ασφαλώς -αν κι εφόσον το κάνει- δεν θα είναι το πρώτο από την εποχή του 3-peat, αφού μεσολάβησαν και τα δύο των Kobe-Pau, αλλά, σε κάθε περίπτωση, για Lakers απέχουν αρκετά από την κατάσταση πρωταθλητισμού που είναι συνηθισμένο το franchise. |
---|---|
↑2 | Όχι ότι στην εποχή του internet παίζει τεράστιο ρόλο. |