Ball Hog’s NBA Weekly Report S05E37: “Oι Τελικοί ‘Lakers – Celtics’ Φαίνεται πως θα Καθυστερήσουν Λίγο Παραπάνω”

Posted on Mar 1 2019 - 12:12pm by Nicolas Radicopoulos

Τα δύο κορυφαία franchises της NBA κλυδωνίζονται, απομακρυνόμενα καθημερινά από τους αρχικούς τους στόχους. Ωστόσο, η Λίγκα εξακολουθεί και τρέχει με ταχήτατους ρυθμούς, χαρίζοντας καθημερινά νέα ρεκόρ και επιδόσεις άξιας αναφοράς και σχολιασμού. Όλα αυτά μαζεύει και παρουσιάζει σε ένα ακόμα Ball Hog’s -kind of- Weekly Report ο Νίκος Ραδικόπουλος.

NBA Finals Lakers-Celtics? Not so soon brother…

Είμαστε στα μέσα της off season του 2018. Οι Celtics έχουν αποκλειστεί στον έβδομο τελικό της Ανατολής από τον σεληνιασμένο LeBron, παίζοντας ωστόσο χωρίς τους παίχτες που στα ξεκινήματα της σεζόν 2017-18 θεωρούνταν οι δύο καλύτεροι του roster τους, τους Kyrie Irving και Gordon Hayward. Και οι δύο, όμως, είναι έτοιμοι να επιστρέψουν, για να προσθέσουν ακόμα μεγαλύτερη ποιότητα σε ένα roster που κατέκτησε 55 νίκες με τον πρώτο απόντα για 22 παιχνίδια και τον δεύτερο για όλη τη σεζόν. Όχι απλά το μέλλον, αλλά και το παρόν φάνταζε δικό τους, καθώς ο “Σατανάς των Πάγκων” Brad Stevens είχε καταφέρει να επιταγχύνει τη διαδικασία ωρίμανσης των Tatum, Rozier και Brown υπό τις συγκεκριμένες συνθήκες. Πως γίνεται αυτή η ομάδα να μην φτάσει τις 60 νίκες ή τους Τελικούς;

Στην αντίπερα όχθη, τη Δυτικοί, ο νεανικός κορμός των Lakers έχει πιάσει 35 νίκες, με τον Luke Walton να έχει καταφέρει να βελτιώσει την χειρότερη άμυνα της Λίγκας σε 12η. Σε αυτά τα δεδομένα έχει προστεθεί ο κορυφαίος παίχτης του κόσμου, αυτός που μόλις είχε οδηγήσει μία ακόμα ομάδα outcasts στους Τελικούς και ένα brain fart του J.R. Smith μακριά από μία από τις μεγαλύτερες “αναστατώσεις” στην Ιστορία του μπάσκετ. Παράλληλα, οι Magic και Pelinka έχουν κάνει ως τότε στο front office ταχυδακτυλουργικά ώστε να έχουν χώρο στο salary cap και για δεύτερον, ή και τρίτον αστέρα. Μα ακόμα και με την “Meme Team” που τελικά συνθέτουν, ανήμερα Χριστούγεννα διαλύουν τους Warriors μέσα στο Oracle με 127-101, βελτιώνουν το ρεκόρ τους στο 20-14 και βρίσκονται στην τέταρτη θέση της “Άγριας Δύσης”. Πως γίνεται να μην είναι αυτήν η ομάδα η μεγαλύτερη απειλή για τους φετινούς Warriors, τουλάχιστον από τη Δύση;

Αρα; Μήπως αν όχι από τη σεζόν 2018-19, από την επόμενη, το NBA είναι έτοιμο να ξαναζήσει τις μεγαλειώδεις μάχες των δύο κορυφαίων franchises του, όπως στα μαγικά ’80s;

Ελάχιστοι από εμάς δεν θα έδιναν πριν την Πρωτοχρονιά του 2019 καταφατική απάντηση στο άνωθεν ερώτημα.

Η μόνη μάχη στην οποία θα αντιμετώπιζε ο ένας τον άλλον νωρίτερα ήταν αυτή για την απόκτηση του Antony Davis1)Εδώ, εδώ, εδώ και εδώ σχετικά., κάτι που έκανε το όλο σκηνικό ακόμα πιο ηδονιστικά άγριο!

Fast forward μόλις δύο γεμάτους μήνες μετά και η πραγματικότητα -αυτός ο οδοστρωτήρας!- έχει διαλύσει κάθε σχετική επιθυμία ή φαντασίωση.

Ο Celtic-for-life Kyrie των αρχών της σεζόν, πλέον “doesn’t owe shit to anyone” και δεν χάνει ευκαιρία να τα βάζει με τους νεαρούς συμπαίκτες του. Ένα νεανικό group που παίζει καλύτερα με αυτόν, παρά χωρίς αυτόν, όταν ξεκινάει τα παιχνίδια, αλλά παίζει ακόμα καλύτερα όταν αυτός δεν αγωνίζεται καθόλου!

O Hayward δεν θυμίζει σε τίποτα τον παλιό εαυτό του και η επιστροφή του στην αγωνιστική δράση κάθε άλλο παρά το ίδιο εντυπωσιακή του Paul George δεν είναι. Ο δε “Σατανάς των Πάγκων” δείχνει να αδυνατεί εντελώς να βάλει σε σειρά αγωνιστικούς ρόλους και ηρεμία αποδυτηρίων, με αποτέλεσμα μετά από 62 αγώνες οι φετινοί πλήρεις Celtics να έχουν μόλις δύο ήττες λιγότερες από το περσινό σύνολο των 82 αγώνων (25 έναντι 27), να έχουν χάσει τέσσερα συνεχόμενα και έξι από τα τελευταία οχτώ, να βρίσκονται στην πέμπτη θέση της Ανατολής, απέχοντας των ίδιο αριθμό νικών από τους πρώτους Bucks, όσες και από τους δέκατους Heat, και ο δρόμος ως τους Τελικούς όχι μόνο δεν θεωρείται δεδομένος, αλλά με τα τρέχοντα δεδομένα προβλέπει Sixers, Bucks και Raptors με μειονέκτημα έδρας.

Στην αντίπερα όχθη, σε εκείνο ακριβώς το εντυπωσιακό παιχνίδι μέσα στο Golden State, ο LeBron παθαίνει τον σοβαρότερο τραυματισμό της ως τώρα 17ετούς διαδρομής του στο NBA και χάνει 19 παιχνίδια. Από το 20-14 οι Lakers τρέχουν ένα σερί 10-17, η άμυνα έχει χαλάσει, η τρομακτικά άκομψη και προκλητικά δημόσια διεκδίκηση του Davis έχει καταβαραθρώσει την ψυχολογία των παιχτών, ενώ οι διαρκείς φήμες για την παραμονή ή όχι του –πλέον κατάλληλου για τη θέση– Walton έχει αποσυντονίσει σε κάθε επίπεδο την ομάδα. Στην 10η θέση της περιφέρειας, με το δυσκολότερο πρόγραμμα σε σχέση με τους άμεσους ανταγωνιστές για μία εκ των δύο τελευταίων θέσεων της post season από τα δυτικά, οι Lakers έχουν πλέον μόλις 4% πιθανότητες να τα καταφέρουν.

https://twitter.com/patmuldowney/status/1100980237863608320

Κοινή συνισταμένη των δύο περιπτώσεων;

Το εξαιρετικά απαράδεκτο leadership των αστέρων των δύο ομάδων, LeBron και Kyrie.

Δεν γίνεται ο LeBron να έχει επιλέξει το L.A. αποκλειστικά γιατί είναι η έδρα των επιχειρηματικών του δραστηριοτήτων, ενάμιση μήνα τραυματισμού να μην έχει ποστάρει ένα insta story που να μην περιέχει τον ίδιο να πίνει μπουκάλια κρασί, να γυρίζει το The Shop στο HBO, να ετοιμάζει το Space Jam II και να κατηγορεί τους συμπαίχτες του, τους ίδιους που ήθελε να βάλει όλους μαζί σε ένα τσουβάλι και να τους στείλει στη Νέα Ορλεάνη για τον Davis, πως δεν έχουν το μυαλό τους στο μπάσκετ!

Αντίστοιχα, ο Kyrie, που μες στη σεζόν δήλωνε πως “χρωστάει μία συγγνώμη στον LeBron γιατί όταν ήταν μικρότερος δεν καταλάβαινε την ορθότητα του leadership του”, δεν γίνεται να μην μπορεί να δει πως το πρόβλημα δεν μπορεί να είναι παίχτες που χωρίς αυτόν πήγαν σε έβδομο παιχνίδι τελικών περιφέρειας, αλλά η στάση του απέναντί τους και απέναντι στον οργανισμό εν γένει.

Τα προβλήματα και οι ευθύνες δεν σταματούν εδώ όμως, αλλά ακριβώς από εδώ ξεκινάνε. Όταν οι παίχτες γίνονται οι ίδιοι franchises, οι ομάδες παύουν να είναι εργοδότες, αλλά γίνονται συνεργάτες με τους οποίους οι παίχτες σχετίζονται με συμβόλαια ανταποδοτικότητας ως αντισυμβαλόμενοι. Το ποια είναι τα όρια του -θετικότατου και πολυχειροκροτημένου και μέσα από τις γραμμές του Hog και της στήλης MoneyBall– players’ empowerment και από ποιο σημείο και μετά χάνεται η κάθετη δομή που μάλλον είναι απαραίτητη για να λειτουργήσει -και να αποδόσει- ένας κερδοσκοπικός οργανισμός, όπως οι ομάδες του NBA θα εξεταστούν αναλυτικά σε σχετικό κείμενο στην post season, μιας και οι περιπτώσεις των Davis, Lakers και Celtics έχουν παράσχει εξαιρετικό υλικό σχετικά.

Προς ώρας, καλώς ή κακώς, η ευθύνη βαραίνει τα front offices των δύο ομάδων, των διοικητικών αρχών που θέτουν τον οργανωτικό τόνο. Οι μεν Magic και Pelinka για το ρόστερ που συνέθεσαν, την μη στήριξη στον Walton, και την απουσία κάθε ορίου στον LeBron και περιορισμό αυτού αποκλειστικά σε αγωνιστικό πλαίσια, ό,τι ακριβώς, με απλά λόγια, ο τεράσιος Pat Riley είχε κάνει.

Ο δε Ainge, αντίστοιχα για την αδυναμία διαχείρισης της έντασης του flat-earther Kyrie, και ο δε Stevens για την αδυναμία διαχείρισης αποτελεσματικά ενός τόσου ταλαντούχου ρόστερ. Αν οι Celtics θα ήταν καλύτεροι χωρίς τον Irving, οφείλουν να το κάνουν. Mε τον ίδιο κυνισμό που είχαν ανταλλάξει τον Thomas, ας τον αντάλλαζαν στην deadline.

Για να το ελαφρύνουμε πριν συνεχίσουμε

Μετά την ήττα των Lakers από τους Grizzles το βράδυ της πίσω από το πάνελ των τοπικών σχολιαστών αναρτήθηκε και το κάτωθι πλακάτ:

Ο τρίτος του πάνελ δεξία, τον οποίον κοιτάνε οι δύο και που δεν φαίνεται στην συγκεκριμένη φωτογραφία, είναι ο Chris Vernon (μεταξύ άλλων και) του The Ringer. Στο podcast που βγάζουν κάθε Τετάρτη με τον Kevin O’Connor, σχολιάζοντας το συγκεκριμένο πλακάτ, είπε

“Η αλήθεια είναι πως όπως παίζουν οι ομάδες του LeBron τελευταία, φοβάμαι πως το Space Jam II θα έχει plot twist: Θα χάσουμε σαν γη από τους Monstars στο ‘II’!”
“Βλέποντας δε, τους σημερινούς Lakers και όλους αυτούς του απίθανους που μάζεψαν οι Magic και Pelinka, είμαι σχεδόν βέβαιος πως οι Duffy Duck, Bugs Bunny και Elmer Fudd είναι καλύτεροι από τους McGee, Stephenson και Caldwell-Pope!”

Μην σας πω ψέματα, γέλαγα σαν μαλάκας στο γραφείο κάνα 10λεπτο και με κοίταγαν περίεργα όλοι οι συνάδελφοι γύρω μου…

Καναπεδάκια

1/ Το 1.500ο παιχνίδι του στο NBA έπαιξε ο τεράστιος Dirk, όντας τέταρτος στη σχετική λίστα, πίσω μόνο από τους Robert Parish με 1.611, Kareem Abdul Jabaar με 1.560 και -για δέκα μέρες ακόμα- τον John Stockton με 1.504.

Και η στιγμή που ο Doc καλεί time out για να τιμήσει το γήπεδο τον Nowitzki είναι από τις ομορφότερες της σεζόν

Ωστόσο!

Ο Dirk, όπως και ο ίδιος δήλωσε στο pod του Zach Lowe που τον είχε καλεσμένο 1,5 μήνα πίσω ποτέ δεν έχει πει πως φέτος είναι η τελευταία του σεζόν. Και αναρωτιέμαι: φαντάζεστε να επιστρέψει και του χρόνου, για mentoring στον Porzingis;! Φαντάστε πόσο αμήχανα θα δείχνουν όλα τα φετινά, η τιμητική πρόσκληση στο All Star και τα standing ovations σε Celtics και Clippers ύστερα;!

Προς επίρρωση των ανωτέρω, μάλιστα, βράδυ Πέμπτης δήλωσε πως σκέφτεται να επιστρέψει για μία ακόμα σεζόν “for the young guys”! Είτε το εννοεί, είτε το είπε για να σταματήσουν να τον αντιμετωπίζουν σαν απόστρατο ενώ ακόμα παίζει, εμείς χαιρόμαστε για αυτόν και τον θαυμάζουμε όπως και να έχει!

2/ Οι Nuggets συνεχίζουν να πηγαίνουν τρένο, κερδίζοντας κατά κράτος για τρίτη φορά μες στη σεζόν τους Thunder και έχοντας το εντυπωσιακότατο ρεκόρ του 8-2 στις αναμετρήσεις τους απέναντι στις υπόλοιπες ομάδες της πολύ δυνατής Northwest (Thunder, Blazer, Jazz, Wolves), το εξίσου εντυπωσιακό 28-11 απέναντι στο σύνολο της Δύσης, το καλύτερο από κάθε άλλη δυτική ομάδα, μα και το καλύτερο εντός έδρας ρεκόρ της Λίγκας με 27-5.

Ωστόσο, τον Russell Westbrook παίζει να τον εντυπωσίασε κάτι άλλο το βράδυ της Δευτέρας:

Από τον συγκεκριμένο αγώνα, ωστόσο, να κρατήσουμε και την τρομερή άμυνα του Will Barton κόντρα στον υποψήφιο MVP Paul George, τον οποίο περιόρισε στα μόλις 7/24 σουτ, και σε ένα από τα λιγότερο αποδοτικά παιχνίδια της φετινής του σεζόν. Οι Nuggets ξαναβρίσκουν σιγά-σιγά την υγεία τους ξανά δείχνουν πως είναι “for real” σε όλα τα επίπεδα.

Και λέγοντας “ξαναβρίσκουν την υγεία τους, εννοούμε όλοι τους:

https://twitter.com/SportsReUp/status/1100157503864737792

3/ Κάθε φορά που η συζήτηση στα HogQuarters πηγαίνει στον G.O.A.T., πάντα ακούγεται η φωνή του Gus από το γραφείο του “Kareeeeem”! Και ενώ μπορούμε να ακούσουμε πολλά επιχειρήματα για το αν ήταν ή δεν ήταν ο κορυφαίος αγωνιστικά, δεν υπάρχει το παραμικρό εναντίον της θέσης πως διαχρονικά ήταν και είναι ο επιδραστικότερος και πιο ενεργός κοινωνίκα.

Η είδηση πως βγάζει μία σειρά από έπαθλα και αντικείμενα της τεράστιας καριέρας του για πλειστηριασμό για να ενισχύσει το ίδρυμά του Sky Hook Foundation είναι του περασμένου Σεπτέμβρη. Όμως πρόσφατα, όπως σε εμάς τουλάχιστον έγινε γνωστό μέσα από τον ίδιον και το podcast του Howard Beck που τον φιλοξενούσε τη Δευτέρα μετά το All Star Game, σκοπεύει σε δημοπρασία να βγάλει και τέσσερα από τα δαχτυλίδια του. Η όλη ενέργειά του πήρε διαστάσεις την τρέχουσα εβδομάδα, με αποτέλεσμα να παιχτεί από πολλά περισσότερα μέσα σε US και Ελλάδα. Και καλώς αυτό συνέβη, έστω και με την όποια καθυστέρηση. Κάτωθι το post σχετικά του αγαπημένου Humba.

4/ Με το κάτωθι απίθανο τρίποντο του Wade στο τελευταίο δευτερόλεπτο νίκησαν οι Heat τους Warriors:

ένα τρίποντο που πέρα από το εντυπωσιακό του αυταξιακά, δημιούργησε και ένα ενδιαφέρον τρίγωνο. Αρχικά με τον Kobe Bryant, τον οποίον μνημόνευσε στις δηλώσεις του σχετικά ο Wade, για ένα αντίστοιχο τρίποντο που του “είχε κολλήσει” κάποια χρόνια πίσω:

και την ίδια στιγμή που με τη φανέλα των Lakers o κολλητός του Wade, LeBron, κλείδωνε το παιχνίδι με ένα αντιστοίχως Dirk-ικό τρίποντο

https://twitter.com/patmuldowney/status/1101005792168181761

Και για να κλείσουμε αυτή την ομορφιά, πολλά λεφτά αξίζει και η γκριμάτσα του Davis:

Ο έρωτας παιδιά δεν κρύβεται…

5/ Και μιας και πιάσαμε τον Davis, αυτός στον αγώνα κόντρα στους Sixers βγήκε από το παιχνίδι με 5:11 να απομένουν για τη λήξη της τρίτης περιόδου και τη διαφορά στους 15 πόντους εις βάρος των Pelicans. Στα 17 αγωνιστικά λεπτά που ακολούθησαν, χωρίς αυτός να ξαναπατήσει στο παρκέ, οι Pelicans έτρεξαν ένα 41-27 σε βάρος των Sixers, χάνοντας εν τέλει με μόλις έναν πόντο.

Στο δε παιχνίδι κόντρα στους Lakers είχε 22 πόντους σε μόλις 21 αγωνιστικά λεπτά, όντας πάλι στον πάγκο στο κλείσιμο ενός ακόμα κλειστού αγώνα. Είναι σαφές πως ο Davis δεν διέπει και την καλύτερη αγωνιστική του περίοδο, αλλά και μόνο η σύγκριση του τι έκανε πέρσι τέτοια περίοδο με την φετινή του εικόνα προκαλεί θλίψη. Συγκεκριμένα, τον Φλεβάρη του 2018 είχε μέσους όρους 35 πόντων, 13 rebounds και δύο assists σε 38 αγωνιστικά λεπτά, με τους Pels να έχουν ρεκόρ 8-3, όταν τον φετινό Φλεβάρη έχει αντίστοιχα 17 πόντους, οχτώ rebounds, τρεις assists, σε μόλις 23 αγωνιστικά λεπτά και με την ομάδα του στο 2-5.

Και με όλα αυτά τα τραγελαφικά να λαμβάνουν διαρκώς χώρα, το ερώτημα παραμένει, γιατί διάολο δεν τον παρκάρουν, για το καλό όλων, παίχτη, Pelicans και Λίγκας.

“Στις Γωνίες”
H Γωνιά του MVP

Tέλος στο σερί των 30+ πόντων του Harden κόντρα στην Atlanta τη Δευτέρα, με το σερί να σταματά στα 32 συνεχόμενα παιχνίδια, στη δεύτερη θέση της Ιστορίας πίσω από τα 65 του Wilt.

Στο παιχνίδι με τους Hawks ο Harden σταμάτησε στους 28 και αυτό γιατί στην τελευταία επίθεση και με το παιχνίδι να έχει κριθεί, οι παίχτες της Atlanta δεν του χάρισαν το παραμικρό. Και πολύ καλά έκανε. Τα ρεκόρ πρέπει να κερδίζονται και όχι να χαρίζονται.

https://twitter.com/TheRenderNBA/status/1100239234877870080

Το ρεκόρ που ξεκίνησε στο μεσοδιάστημα, ωστόσο, ήταν των σερί άστοχων τριπόντων, όπου αστόχησε σε 22 συνεχόμενα (0/10 κόντρα στους Hawks) μέχρι να ευστοχήσει πίσω από τα 7,25 κόντρα στους Hornets.

“Ξεμπούκωσε”, βέβαια, βράδυ Πέμπτης κόντρα στους Heat, με μία ακόμα 50άρα (58 για την ακρίβεια), με οχτώ τρίποντα. Αυτή ήταν η πέμπτη 50άρα του στη σεζόν, την στιγμή που κανείς άλλος παίχτης δεν έχει πάνω από μία!

H Γωνιά της Αγνής Σλοβένικης Καύλας

Στις 28 Φλεβάρη έκλεισε τα 20 του χρόνια πάνω στον πλανήτη γη η Αγνή Σλοβένικη Καύλα.

Σε αυτά τα 20 πρώτα του χρόνια, ωστόσο, πρόλαβε να καταφέρει τα κάτωθι:

  • 1 Euroleague
  • 1EuroLeague MVP
  • 1 EuroLeague Final Four MVP
  • 1 Eurobasket
  • 3 Liga ACB
  • 1 Liga ACB MVP
  • 1.194 πόντους στο NBA (20,9 κατά μέσο όρο)
  • 415 rebounds (7,3 κατά μέσο όρο)
  • 324 assists (5,7 κατά μέσο όρο), τα μεγαλύτερα απόλυτα νούμερα teeanager στο NBA μαζί με τον LeBron
  • αλλά και 4 triple doubles, από τα πέντε συνολικά παιχτών κάτω από τα 20 τους2)Το πέμπτο είναι το περσινό του Fultz., με το τέταρτο εξ αυτών να το πετυχαίνει το βράδυ της Δευτέρας κόντρα στους Clippers με 28/10/10.

H Γωνιά του Giannis

Ένα συνοπτικό και όμορφο μάζεμα των επιτευγμάτων των φετινών Bucks έκανε στο τελευταίο του newsletter ο Ben Golliver της Washington Post, το οποίο αξίζει να μεταφέρουμε με τη σειρά μας στο Weekly Report μας. Με αφετηρία την επίτευξη της 45ης νίκης τους για τη σεζόν το προηγούμενο Σάββατο, λοιπόν, νίκη με την οποία έφτασαν το αντίστοιχο περσινό σύνολο των 82 αγώνων, ο Golliver αναφέρει πως οι Bucks είναι σε ρυθμό για να πιάσουν τις 62 φέτος, την στιγμή μάλιστα που το franchise του Milwaukee δεν έχει περάσει τις 50 από το μακρινό 2001. Επιπρόσθετα, οι Bucks τους 33 αγώνες από τους 45 που έχουν κερδίσει (34 στα 46, αν συνυπολογίζουμε και τα ματς που ακολούθηκαν με τις νίκες κόντρα σε Bulls και Kings3)Mε πρόβλημα στο γόνατο ο Giannis δεν αγωνίστηκε τη Δευτέρα κόντρα στους Bulls, ενώ ήταν σε ελεγχόμενα αγωνιστικά λεπτά την Τετάρτη στη ματσάρα κόντρα στους Kings, ωστόσο δεν περιμένουμε να προβληματίσει ιδιαίτερα ή παραπάνω χρονικά ο συγκεκριμένος τραυματισμός τον Giannis..) το έχουν κάνει με διψήφια διαφορά πόντων, έχοντας έτσι το εξαιρετικό +9,7 σε διαφορά πόντων στα παιχνίδια τους, το υψηλότερο για ομάδα της ανατολιικής περιφέρειας από τους Celtics του 2008 και το +10,3 τους τότε, μίας ομάδας, ωστόσο, που κέρδισε στη συνέχεια το Πρωτάθλημα! Οι μόνες άλλες ομάδες που έχουν καταγράψει υψηλότερη διαφορά πόντων στην Ανατολή τα τελευταία 30 χρόνια είναι οι Πρωταθλήτριες ομάδες των Bulls του Jordan, το 1992, το 1996 και το 1997, κάτι που σημαίνει πως οι φετινοί Bucks του Giannis είναι καλύτεροι ως προς το point differential από κάθε ομάδα του LeBron!

Σε ατομικό επίπεδο δε, το Win Shares του Giannis ανά 48 λεπτά είναι φέτος το 14ο υψηλότερο στην σύγχρονη ιστορία του NBA, από τότε που μπήκε η γραμμή του τριπόντου ως σήμερα. Και τα ανώτερα WS από το δικό του, -σε επίπεδο ανατολικής περιφέρειας και πάλι- ανήκουν στο σύνολό τους, σε δύο μόλις παίχτες: τον LeBron James (2009, 2010, 2012, 2013) και τον Michael Jordan (1988, 1989, 1991, 1996).

Η Γωνιά των Lakers και του LeBron

Kαι μπορεί να “σούρνουμε” όσα μας δίνει δικαίωμα σχετικά για να κάνουμε για τον LeBron, όταν όμως έρχεται η ώρα για την εντός παρκέ απόδοσή του, τα πράγματα αλλάζουν. Πολύ.

Έτσι, παρά την ήττα από τους Grizzles το βράδυ της Δευτέρας, ο LeBron έφτασε ένα ακόμα αξιοθαύμαστο milestone, όντας ο μόνος παίχτης που είναι ταυτόχρονα all time top-5 σε πόντους και top-10 σε assists.

Και μπορεί να γίνεται τακτικά κουραστικός ο Kevin O’Connor του The Ringer, επαναλαμβάνοντας σε κάθε ευκαιρία το “don’t take LeBron for granted”, ωστόσο αυτό είναι απόλυτα σωστό: Ο LeBron έχει ως τώρα στην καριέρα του (ως 28.02.2019)  32.195 πόντους (πέμπτος όλων των εποχών και 97 λιγότερους από τον Jordan τον οποίον θα ξεπεράσει εντός της επόμενης εβδομάδας λογικά), 8.545 assists (10ος όλων των εποχών) και 8.789 rebounds (62ος όλων των εποχών).

Αναλογιζόμενοι πως έχει υπογράψει τετραετές στους Lakers και πως ο ίδιος έχει δηλώσει πως θέλει να παίξει και έναν ακόμα χρόνο μετά και από τη λήξη αυτού, ώστε να αγωνιστεί μαζί με τον γιο του, τότε, ακόμα και αν επέλθει η εύλογη φθορά του χρόνου, είναι εντελώς εντός των δυνατοτήτων του να τελειώσει την καριέρα του με πάνω από 35.000 πόντους, 10.000 rebounds και 10.000 assists.

Προφανώς και κάτι τέτοιο δεν το έχει κάνει ποτέ κανείς (και ούτε ποτέ πρόκειται μεταξύ μας…), αλλά για να μπει σε ένα πλαίσιο μπας και καταφέρουμε όλοι μας να το αντιληφθούμε, θα έχει περισσότερους πόντους από τους Kobe και Jordan (33.643 και 32.292 πόντοι καριέρας αντίστοιχα), τις assists του Magic (10.141 assists καριέρας) και τα rebounds του David Robinson (10.497 rebounds καριέρας).
Το οποίο σαν συνδυασμός είναι κάτι το ασύλλυπτο!

Οπότε, ναι, μπορούμε να λέμε ό,τι και για όσο θέλουμε, αναφορικά με το πόσο καλός ή κακός συμπαίκτης είναι, κατά πόσο είναι πολύ κακός διοικητικός παράγοντας και τα κάνει μαντάρα όταν παρεμβαίνει με τέτοια διάθεση στα διοικητικά, ό,τι, ό,τι…

Είναι ένα μοναδικό ταλέντο, η απόλυτη μπασκετική μηχανή που πάτησε ποτέ σε παρκέ και θα πρέπει να αρχίσουν να υπάρχουν ρομποτικά υβρίδια για να ξαναδούμε κάτι τόσο ισοπεδωτικά ολοκληρωμένο μέσα στα παρκέ.

Η πτέρυγα του “BronHog” των HogQuarters όρθια σε χειροκροτά Τεράστιε!

#Shaqtin’ Moments

Σε άλλα νέα, ωστόσο, μέσα στον φετινό παραλογισμό στον οποίο διαδραματίζονται τα πάντα των φετινών Lakers, μετά την ήττα από τους Grizzles, στον Ingram έδωσαν να υπογράψει ένα gong! Ναι, “gong”!

https://twitter.com/TheRenderNBA/status/1100259147390562306

Παιδιά.

Τα προσχήματα.

https://twitter.com/TheRenderNBA/status/1100972552468467713

Η Γωνιά του Σέρβου Αρτίστα

Διδάσκεις καθημερινά μπάσκετ μωρή λατρεία!

https://twitter.com/TheRenderNBA/status/1100626103226564615

Η Γωνιά του Καλύτερου Προπονητή της Ιστορίας

Σε ελεύθερη πρώση εσχάτως οι Spurs που τελείωσαν το ετήσιο Rodeo Road Trip με μόλις 1-7, το χειρότερο της Pop era. Η πτώση αυτή ανοίγει ακόμα περισσότερο τη μάχη, για τις δύο πλέον τελευταίες θέσεις, της Δύσης και αναμένουμε με αγωνία αν τελικά θα έχουμε διπλή έκπληξη, τόσο με LeBron, όσο και με Pop εκτός post season.

Ωστόσο, η επιστροφή “στο σπίτι” προσέφερε μια κάποια ζεστασιά και θαλπωρή.

https://twitter.com/TheRenderNBA/status/1101332270126895105

Η Γωνιά της Δυναστείας των Warriors

Οι Warriors στις τρεις σεζόν με τον Durant στη σύνθεσή τους είχαν αγωνιστεί 21 παιχνίδια με τον Curry να αγωνίζεται και τον Durant όχι. Ως σήμερα είχαν κερδίσει και τα 21. Πρώτη ήττα σε τέτοιο παιχνίδια βράδυ Πέμπτης κόντρα στους Magic.

Ωστόσο, αυτή ήταν και η τέταρτη ήττα τους στα τελευταία έξι παιχνίδια τους, όμως το πιο ανησυχητικό σημείο, όπως είχαμε παρουσιάσει σε προηγούμενο Weekly είναι το ιδιαίτερα αρνητικό plus/minus στα λεπτά που ο Boogie αγωνίζεται.

Μoneyball Corner

1/ Μέχρι σήμερα Παρασκευή 1 Μαρτίου μπορεί μια ομάδα να αποκτήσει παίχτη που θα μπορεί να αγωνιστεί στα Playoffs, οπότε αναμένουμε ένα κάπως δραστήριο απόγευμα.

2/ Το σημαντικότερο βέβαια είναι πως σήμερα ξεκινά το 13o MIT Sloan Sports Analytics Conference στη Βοστόνη, ένα συνέδριο που έχει συμβάλει τα μέγιστα στο να βλέπουμε το μπάσκετ του σήμερα.

Κατηγορία “Συστατικά”

1/ Απίθανα πράγματα κάνει το τελευταίο διάστημα ο rookie της Atlanta, Trae Young, ο οποίος έγινε ο πρώτος rookie μετά τον Allen Iverson που πετυχαίνει δύο κολλητές 35άρες.

Ωστόσο, δεν είναι μόνο αυτές:

2/ Ένας άλλος rookie, ο Marvin Bagley τραυματίστηκε -ευτυχώς όχι σοβαρά- το βράδυ της Τετάρτης στη ματσάρα των Kings κόντρα στους Bucks, ωστόσο με την εμφάνισή του το βράδυ της Δευτέρας κόντρα στους Wolves κατάφερε να κάνει το δεύτερο 25+ πόντους 10+ rebounds σαν teenager, μόλις ο πέμπτος παίχτης που καταφέρνει κάτι τέτοιο.

Query Results Table
Rk Player Pos Season Count
1 Luka Doncic G 2018-19 4
2 LeBron James F 2003-04 4
3 LeBron James F 2004-05 4
4 Carmelo Anthony F 2003-04 2
5 Marvin Bagley F 2018-19 2
6 Michael Kidd-Gilchrist F 2012-13 2
7 Lonzo Ball G 2017-18 1
8 Bradley Beal G 2012-13 1
9 Anthony Davis F 2012-13 1
10 Luol Deng F 2004-05 1
11 Andre Drummond C 2012-13 1
12 Kevin Durant F 2007-08 1
13 Eddie Griffin F 2001-02 1
14 Dwight Howard C 2004-05 1
15 Jaren Jackson F 2018-19 1
16 Kevin Knox F 2018-19 1
17 Darius Miles F 2000-01 1
18 Lamar Odom F 1999-00 1
19 Jahlil Okafor C 2015-16 1
20 Karl-Anthony Towns C 2015-16 1
21 Ivica Zubac C 2016-17 1
Provided by Basketball-Reference.com: View Original Table
Generated 3/1/2019.

3/ “Post-ups are dead”

4/ Στα 170 λεπτά που έχουν συνυπάρξει ως τώρα στο παρκέ οι Markkanen, LaVine και Porter “τρέχουν” με το εντυπωσιακότατο  121,8 ORtg.

5/Λόγω του πρωτοκόλλου για τις διασείσεις, ο Towns απουσίασε για πρώτη φορά στην τετραετή διαδρομή του στη Λίγκα από αγώνα, και μάλιστα έχασε δύο συνεχόμενους την προηγούμενη βδομάδα. Διάσειση που ήταν αποτέλεσμα ενός τροχαίου ατυχήματος, όπως είχαμε αναφέρει και στο προηγούμενο Weekly Report, με τον ίδιο να δηλώνει τη Δευτέρα πως “ζει από θαύμα” καθώς το όχημα που επέβαινε είχε σταματήσει για να αποφύγει ένα τροχαίο που είχε λάβει χώρα μπροστά τους, με μία νταλίκα που πήγαινε με 60 με 70 χλμ την ώρα και ο οδηγός της οποίας δεν είχε αντιληφθεί τι σύνεβαινε για να σταματήσει και αυτός με τη σειρά του, να πέφτει πάνω τους. Για να γιορτάσει τη χαρά του για τη ζωή του που συνεχίστηκε κανονικά παρά τις αυξημένες πιθανότητες για το αντίθετο, ο Towns είχε μια οργιώδη βδομάδα, όπου έγραψε 34/21/5, 37/18/3/2 και 42/17/4, σε πόντους/rebounds/assists/blocks, κόντρα σε Hawks, Kings και Pacers αντίστοιχα, έχοντας παράλληλα 11/23 τρίποντα σύνολο σε αυτά τα παιχνίδια (με τους Wolves, ωστόσο, να κερδίζουν μόνο το πρώτο εξ αυτών).

Σφηνάκια

1/ Ας επιστρέψουμε, ωστόσο, για λίγο και πάλι στον Σέρβο Αρτίστα:

2/ “Κύριε Gordon, στάση Robinson, κατεβαίνετε.”

“Κατεβαίνετε είπαμε!

https://twitter.com/TheRenderNBA/status/1100566051463532544

3/ Τον ματιάσαμε τον λατρεμένο Boban και τραυματίστηκε στον αγώνα κόντρα στους Pelicans, αν και ευτυχώς όχι πολύ σοβαρά, με την κατάστασή του να αναμένεται να επαναξιολογηθεί σε μια βδομάδα περίπου.

4/ Μένοντας στην αδυναμία της στήλης, τους Γιούγκους, μετά από πολύμηνη απουσία επέστρεψε στα παρκέ ο Goran Dragic για τους Heat, και μάλιστα εντυπωσιακά. Παρότι σε περιορισμό αγωνιστικών λεπτών, έβαλε 20 πόντους στο δεύτερο 12λεπτο κόντρα στους Warriors και 25 συνολικά κόντρα στους Rockets την επόμενη ημέρα. Η παρουσία του θα είναι καταλυτική, μιας και η απουσία καθαρού point guard από τους Heat τόσο καιρό, παρά την εντυπωσιακή σεζόν του Winslow, έχει κοστίσει ακριβά στην ομάδα.

5/ Αντίθετα, δεν είναι καλά τα μαντάτα για τον προπονητή του που έφτασε με τον Σλοβένο στην κορυφή της Ευρώπης με την Εθνική του Ομάδα, τον Σέρβο προπονητή και των Suns, Igor Kokoskov, με τις ειδήσεις από την Arizona να λένε μες στη βδομάδα πως η θέση του είναι ιδιαίτερα επισφαλής και τους διοικούντες των Suns απλά να διαβεβαιώνουν “πως θα ολοκληρώσουν τη σεζόν με αυτόν στον πάγκο”. Ο Kokoskov είχε την ατυχία να μπλέξει στην πρώτη του δουλειά ως head coach με έναν από τους δυσλειτουργικότερους οργανισμούς του NBA, o οποίος μάλιστα, από την preseason ως τώρα είναι με interim head coach, με τον Woj μάλιστα να υποστηρίζει πως δεν έχουν μπει καν στον κόπο να κάνουν scouting στους παίχτες που θα καταλήξουν στις πρώτες θέσεις του επόμενου draft, παρότι έχουν από τα χειρότερα ρεκόρ της Λίγκας.

6/ “Αλήτη χρόνε”…

7/ Να μην πω ψέματα, δεν βλέπω πολύ Pistons τελευταία, αλλά από ό,τι ακούω από τις συζητήσεις στο γραφείο μεταξύ Χάτσιου και Gus, ο Drummond πρέπει να παίζει το πιο μεστό μπάσκετ της ως τώρα καριέρας του. Η χρονιά αυτού, σε συνδυασμό με το καλύτερο μπάσκετ της καριέρας και του Blake, και το ρεκόρ της ομάδας, που με το 29-31 είναι από τα φαβορί για παρουσία στην post season της Ανατολής, μας δίνει μια εξαιρετική πάσα για να πούμε πως περίτρανα ο coach Casey δικαιώνει την περσινή του βράβευση ως coach of the year, καταφέρνοντας και φέτος να κάνει λειτουργικό ένα roster που από την αρχή έμοιαζε κακοστημένο, χωρίς αυτός να έχει την παραμικρή ευθύνη σχετικά.

8/ Όπως επίσης μεγαλύτερης προσοχής από την στήλη χρειάζονται και οι παραμένοντες εξαιρετικοί και μετά τον τραυματισμό του Oladipo, Indiana Pacers. Παρότι μάλιστα, με πρόβλημα τραυματισμού τελευταία απουσιάζει τόσο ο Sabonis, όσο και ο -ομολογουμένως κακός όλη τη φετινή σεζόν- Tyreke Evans. Ακόμα και έτσι, όμως, οι Pacers παραμένουν στην τρίτη θέση της Ανατολής, 3,5 νίκες μπροστά από τους πέμπτους Celtics, με έναν εξαιρετικό καθόλη τη σεζόν Bogdanovic και μένει να δούμε αν θα καταφέρουν να κρατήσουν τη θέση τους, προκαλώντας έτσι την τιτανομαχία Sixers-Celtics από τον πρώτο γύρο, και προκαλώντας, παράλληλα, τεράστια προβλήματα σε όλα τα επίπεδα στον ηττημένο της συγκεκριμένης μάχης.

9/ To πρώτο διαδραστικής κάλυψης παιχνίδι παναμερικάνικης μετάδοσης θα είναι το Lakers – Bucks το βράδυ της Παρασκευής όπου ο θεατής θα μπορεί να παρακολουθεί τον αγώνα σε Full Court Mode, με την εισαγωγή των τεχνολογιών τηςτης Second Spectrum.

Το αλατοπίπερο που το κάνει όλο αυτό ακόμα καλύτερο, το γεγονός πως στον σχολιασμό θα είναι αι πάλι οι λατρεμένοι Van Gundys, οι οποίοι ντεπούταραν σαν δίδυμο σχολιαστών την Τετάρτη στο Lakers-Pelicans.

Διαβάσαμε, μας άρεσαν και σας προτείνουμε
#AskTheHog

Στο Μπασκετικό Γουρούνι περιμένουμε τις επόμενες ερωτήσεις σας, τις οποίες μπορείτε να στείλετε μέσω των comments στα Weekly, στο mail μας, theballhogsite@gmail.com και με μήνυμα, είτε στη σελίδα μας στο facebook, The Ball Hog, είτε στον λογαριασμό μας στο twitter, @TheBallHogNet, ώστε να αρχίσουμε από το επόμενο Weekly Report την απάντηση αυτών.

The following two tabs change content below.

Nicolas Radicopoulos

Επαγγελματίας auditor, εδώ βρέθηκε ως editor. Μέγας μάγιστρος του excel και neat freak, Νομίζει λόγω δουλειάς πως η δημιουργική γραφή δεν του ταιριάζει αλλά κάνει λάθος. Τον συναρπάζει το γρήγορο, αλλά ομαδικό, μπάσκετ, το παιχνίδι του Magic, κάθε point-forward, προεξάρχοντος του μερακλή Boris Diaw, οι αριθμοί του παιχνιδιού, είτε αυτοί αφορούν τα in game stats, είτε τα οικονομικά πίσω από αυτό (και μεταξύ μας ίσως ο μοναδικός άνθρωπος που μπορεί να σου απαντήσει από μνήμης στην ερώτηση "Πόσα παίρνει ο Wayne Selden;", εφόσον δηλαδή η ερώτηση δεν είναι "Ποιος είναι ο Wayne Selden;"), αλλά περισσότερο από όλα το τσίπουρο (με γλυκάνισο!) παρέα με τους υπόλοιπους συντελεστές του Ball Hog στα χωριουδάκια του Πηλίου. Σταμάτησε να αρθρογραφεί στο Hog τον Ιούνη του 2019.

References
1 Εδώ, εδώ, εδώ και εδώ σχετικά.
2 Το πέμπτο είναι το περσινό του Fultz.
3 Mε πρόβλημα στο γόνατο ο Giannis δεν αγωνίστηκε τη Δευτέρα κόντρα στους Bulls, ενώ ήταν σε ελεγχόμενα αγωνιστικά λεπτά την Τετάρτη στη ματσάρα κόντρα στους Kings, ωστόσο δεν περιμένουμε να προβληματίσει ιδιαίτερα ή παραπάνω χρονικά ο συγκεκριμένος τραυματισμός τον Giannis.